Provozuje:
Juris Real Estate

Družstevní nebo osobní vlastnictví?

Co je finančně výhodnější?

Družstevní nebo osobní vlastnictví?

autor. JURIS REAL

Co je finančně výhodnější?

Pokud jste se rozhodli pořídit si vlastní byt, budete si muset vybrat, zda si pořídíte byt do osobního vlastnictví či jednu z výše uvedených variant. Obě mají své výhody i nevýhody a je jen na vás, která vám bude více vyhovovat.

Obecně panující pravidlo, že na koupi družstevního bytu vám banka nedá hypotéku, platí jen zčásti. Družstevním bytem totiž obvykle nemůžete ručit, protože ani po nákupu nebude patřit vám, ale družstvu – vy získáváte pouze družstevní podíl. Řešení tohoto „zádrhelu“ však není nijak složité, můžete ručit jakoukoliv jinou nemovitostí v osobním vlastnictví a v odpovídající hodnotě, např. bytem, pozemkem či domem svých rodičů nebo v podstatě nemovitostí, jejíž vlastník k tomu dá souhlas. Dotyčný či dotyčná by si pouze měli uvědomit, že se svou nemovitostí nebudou moci volně nakládat až do doby, kdy hypotéku splatíte (případně dáte do zástavy ještě jinou nemovitost).

Existují i výjimky, při kterých bytem v družstevním vlastnictví ručit jde, např. pokud je bytový dům, ve kterém jsou minimálně tři byty, rozdělen prohlášením vlastníka na samostatné bytové jednotky a družstvo souhlasí s podpisem zástavní smlouvy. Také v případě, že bude družstevní byt do jednoho roku převeden do osobního vlastnictví, nepotřebujete žádnou náhradní nemovitost coby zástavu, ale můžete využít předhypoteční úvěr. Ten slouží k financování nemovitosti, na kterou není dočasně možné vložit zástavní právo. Poté, co je byt převeden do osobního vlastnictví, uhradíte jistinu jednorázově klasickým hypotečním úvěrem. Byt v osobním vlastnictví je v tomto ohledu skutečně o něco jednodušší volbou (můžete ručit přímo jím), ale jeho nevýhodou bývá vyšší cena. Kromě kupní ceny totiž hradíte i daň z převodu nemovitosti ve výši čtyř procent z nabývací hodnoty (tou může být od ledna 2014 buďto kupní cena, nebo tzv. směrná hodnota, kterou stanoví finanční úřad; platí se z té vyšší částky). Respektive daň i podle nového občanského zákoníku stále platí prodávající – ačkoliv tuto možnost má nově i kupující - který ji však obvykle připočte k výši kupní ceny. U družstevního bytu můžete očekávat jediný poplatek, a sice za převod. Ten se většinou pohybuje v řádech několika tisíc, některá družstva ho ale neúčtují vůbec.

V případě družstevního bytu stačí zajít na družstvo, které by vám mělo podat veškeré informace – především jestli je osoba, která na vás chce převést svůj podíl, skutečně družstevníkem, a také jestli vůči družstvu nemá dluhy na nájmu. V případě, že by je měla a do převodu členských práv je neuhradila, museli byste je zaplatit vy. O bytu v osobním vlastnictví získáte veškeré informace z výpisu z katastru nemovitostí. Velkou výhodou bytu v osobním vlastnictví je, že s ním můžete volně nakládat. Chcete ho pronajmout? Není problém. Rekonstruovat? Klidně. U družstevního bytu už takovou svobodu mít nemusíte. Nezapomínejte, že byt není váš, ale družstva, proto k výše zmíněným úkonům potřebujete jeho souhlas.

Jaká varianta je tedy pro vás vhodnější? Pokud kupujete např. startovací byt, o kterém dopředu víte, že ho budete výhledově prodávat, a máte dostatečnou hotovost, případně možnost ručit jinou nemovitostí, jděte do družstevního bytu. Vyjde vás levněji, převod je jednodušší, a když víte, že je to pouze dočasné, nebude vaše nutkání byt zcela vlastnit tak silné. Pouze se dopředu připravte na to, že se družstevní byty obecně prodávají delší dobu než byty v osobním vlastnictví. Platí to však obecně, pokud ho nabídnete za rozumnou cenu, můžete ho klidně prodat i během pár týdnů. Naopak jestli chcete koupit byt pro svou rodinu, ve kterém se už plánujete usadit, sháníte byt, který chcete dále pronajímat, nebo nemáte hotovost ani žádnou jinou nemovitost, kterou byste mohli ručit, je pro vás vhodnější byt v osobním vlastnictví.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Všechny články a aktuality »»