Provozuje:
Juris Real Estate

Dostupnost bydlení v centru metropole se zhoršila.

Je nejnižší z okolních zemí.

Dostupnost bydlení v centru metropole se zhoršila.

autor. JURIS REAL

Je nejnižší z okolních zemí.

Nůžky mezi cenami bytů v centru Prahy a na jejich okrajích se začínají povážlivě rozevírat. Praha se tak začíná blížit světovým metropolím, kde se postupně bydlení v centru stalo pro běžné občany v podstatě nedostupným.

V současnosti jsou průměrné ceny nových bytů v centru třikrát dražší než průměrné ceny v nejlevnějších okrajových čtvrtích a oproti celopražskému průměru jsou vyšší zhruba 2,4krát.

Nejdražší byty jsou v současnosti logicky na Praze 1 a 2, kde se průměrná cena pohybuje kolem 140 tisíc korun za m2, což odpovídá u tamního průměrného bytu velikosti 90 m2 ceně přesahující 12,5 milionu korun.

Centrum Prahy je samozřejmě exkluzivní a tomu musí odpovídat i cena bydlení.

Důvodem rapidního nárůstu cen v posledních dvou letech je ale zcela mizivá nabídka, která je dána zastaveným povolováním jakékoli výstavby blízko centra města.

„Centrum Prahy je historicky velmi cenné, a proto je nezbytné k němu přistupovat velmi citlivě. Nicméně není přece nutné památkově chránit úplně každou obyčejnou budovu jen proto, že se nachází uprostřed města,“ vysvětlil šéf Central Group Dušan Kunovský.

S poukazem na mnoho let se táhnoucí případ zahraničního developera, který neúspěšně usiluje o demolici současného a výstavbu nového nárožního domu na Václavském náměstí, připomněl, že podobné zásahy například do centra Londýna nijak nesnížily jeho hodnotu a zajímavost pro turisty, spíše naopak.

„Kdyby památkáři v minulosti přistupovali k centru Prahy, tak jako ti dnešní, tak nikdy nemáme například secesní Obecní dům vedle gotické Prašné brány,“ dodal Kunovský.

Důvodem vysokých cen bydlení v centru Prahy je zcela mizivá nabídka nových bytů, která sestává v podstatě jen z ojedinělých rekonstrukcí a nástaveb současných bytových domů a výjimečně i menších developerských projektů.

Jednou z mála výjimek, je prémiový rezidenční projekt Rezidence U Muzea přímo nad Václavským náměstím na Praze 2, kde Central Group nabídl v dubnu do prodeje 42 luxusních bytů.

Dnes je naprostá většina z nich i přes velmi vysoké ceny dané luxusním provedením a především výjimečnou lokalitou, vyprodána.

Oproti průměrné cenové úrovni v Praze jsou ceny v centru 2,4krát vyšší.

Následuje Praha 8, což je typicky rozvojové území, kde se staví řada velmi luxusních projektů u Vltavy s výhledem na panorama Prahy.

Následuje tradiční oblíbená rezidenční čtvrť Praha 6.

Na druhém pólu je Praha 9, kde je v tuto chvíli nabídka nových bytů poměrně bohatá a ceny nového bydlení jsou zde pod pražským průměrem. Aktuálně nedosahují ani 80 procent celopražského průměru.

Rozdíly v cenách nového bydlení v centru a na okrajích jsou v Praze také nejvyšší ze všech okolních metropolí. Zatímco v Praze je průměrná cena bydlení v centru 3,09krát vyšší než bydlení v nejlevnější čtvrti, například v Bratislavě je to jen 1,57 násobek a v Mnichově dokonce 1,44 násobek.

Praha tak předstihla i Vídeň, kde je bydlení v centru v průměru 2,09krát dražší než na okrajích.

„Praha zatím nefunguje jako jeden celek s jasnou vizí rozvoje. Stěhování lidí na okraj Prahy a do středních Čech bude dále přetěžovat stávající a nedostatečnou infrastrukturu,“ řekl partner nadnárodní poradenské společnosti KPMG, která na analýze s Central Group spolupracovala, Pavel Kliment a dodal: „Pokud jde o centrum Prahy, tak je otázkou, jak dlouho dokáže žít z podstaty. Zatímco historických staveb nabízí Praha nadmíru, moderní architektura v ní chybí.“




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»