Provozuje:
Juris Real Estate

Dosluhující prezident Obama omezil nové ropné vrty v arktických vodách.

Prezident Spojených států Barack Obama zakázal nové vrty na těžbu ropy a zemního plynu ve velké části amerických vod v Severním ledovém oceánu a v některých částech Atlantského oceánu.

Dosluhující prezident Obama omezil nové ropné vrty v arktických vodách.

autor. JURIS REAL

Prezident Spojených států Barack Obama zakázal nové vrty na těžbu ropy a zemního plynu ve velké části amerických vod v Severním ledovém oceánu a v některých částech Atlantského oceánu.

Podobné opatření ve svých arktických vodách oznámila ve společném prohlášení ve Washingtonu rovněž Kanada.

Obama zákaz vyhlásil jen několik týdnů před odchodem z funkce. V Bílém domě ho 20. ledna vystřídá Donald Trump, který naopak prosazuje rozšiřování těžby ropy a plynu v pobřežních vodách.

Obama využil zákona z 50. let minulého století, který americkým prezidentům umožňuje na neomezeně dlouhou dobu zamezit využívání nerostných zdrojů v pobřežních vodách.

Podle ekologických organizací se tak Trumpova vláda bude muset v případě snahy o zrušení zákazu obrátit na soud.

Zákaz se týká 46,5 milionu hektarů ve vodách kolem Aljašky a 1,5 milionu hektarů v Atlantském oceánu. Americký ropný institut (API) vyjádřil naději, že Trumpova vláda tento zákaz zruší.

Podle agentury Reuters ale o vrty v arktických vodách zatím není příliš velký zájem, protože jsou velmi nákladné a riskantní.

V loňském roce činil podíl arktického regionu na celkové produkci ropy v amerických vodách pouze 0,1 procenta.

Bílý dům ve společném prohlášení s kanadským premiérem Justinem Trudeauem uvedl, že cílem opatření je zajistit udržitelnost a životaschopnost arktické ekonomiky a ekosystému.

"Toto rozhodnutí pomůže ochránit nynější lukrativní pobřežní cestovní ruch," uvedla Jacqueline Savitzová z organizace Oceana, zaměřené na ochranu oceánů.

Rozhodnutí podle Obamy odráží vědecký názor, že navzdory vysokým bezpečnostním standardům v USA i Kanadě existuje v dané oblasti značné riziko úniku ropy a že schopnost likvidace případných úniků je kvůli tvrdým podmínkám v regionu omezená.

Trump vyvolal mezi ekologickými aktivisty obavy mimo jiné výběrem svých spolupracovníků.

Ministrem zahraničí se totiž rozhodl jmenovat šéfa ropné společnosti Exxon Mobil Rexe Tillersona a ministrem energetiky bývalého texaského guvernéra Ricka Perryho, který dříve vyzýval k omezení regulace ropného průmyslu.

Podobně za šéfa Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) si vybral Scotta Pruitta, který kritizoval kroky Obamovy administrativy v boji proti klimatickým změnám.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»