Provozuje:
Juris Real Estate

Domácnostem v Česku se daří lépe.

Díky růstu ekonomiky v 1. až 3. čtvrtletí 2015 se jim zvýšily příjmy, hlavně mzdy a platy za práci v tuzemsku. Meziročně bezmála o 39 miliard korun na téměř 1,7 bilionu.

Domácnostem v Česku se daří lépe.

autor. JURIS REAL

Díky růstu ekonomiky v 1. až 3. čtvrtletí 2015 se jim zvýšily příjmy, hlavně mzdy a platy za práci v tuzemsku. Meziročně bezmála o 39 miliard korun na téměř 1,7 bilionu.

Domácnosti se nebály utrácet, navíc jejich příjmy nebyly znehodnoceny nárůstem cen, vysvětluje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová: „Domácnosti meziročně zvýšily své výdaje na konečnou spotřebu o 2,8 % reálně a také investice do staveb pro bydlení byly vyšší než před rokem. Dál tak stimulovaly hospodářský růst. Po všech vydáních jim zůstalo 42,6 miliard korun. Tyto prostředky napomohly zlepšit jejich finanční kondici.“

Nárůst průměrné mzdy byl v 1. až 3. čtvrtletí plošný. Markantní byl ve zpracovatelském průmyslu (o 3,3 %) a ve velkoobchodu a maloobchodu (o 3,6 %). Příznivý vývoj byl patrný i v odvětvích s převahou veřejného sektoru – díky tarifní úpravě stoupl průměrný plat významně ve zdravotní a sociální péči a ve veřejné správě a obraně.

Nižší mzdy než před rokem pobírali pouze pracovníci v energetice.

„Je zajímavé, že k nejvyššímu navýšení výdělků došlo v ubytování, stravování a pohostinství, v odvětví s nejnižší úrovní mezd. Příčinou byl zčásti nárůst minimální mzdy, zčásti pak odchod hůře placených zaměstnanců, kteří zkoušeli štěstí v jiných odvětvích. Vzhledem k odchodu nízkopříjmových zaměstnanců vzrostla průměrná mzda výrazně i ve stavebnictví. Je však otázka, jestli i zde převažoval prvek dobrovolnosti, nebo šlo spíše o setrvačnost recese tohoto odvětví z předchozích let,“ vysvětluje analytik ČSÚ Lukáš Kučera.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»