Provozuje:
Juris Real Estate

Dodavatele energií vybírají Češi podle ceny a solidnosti.

Mezi rozhodující kritéria při výběru dodavatele energií patří pro většinu českých zákazníků cena, důvěryhodnost a dobrá pověst firmy.

Dodavatele energií vybírají Češi podle ceny a solidnosti.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Mezi rozhodující kritéria při výběru dodavatele energií patří pro většinu českých zákazníků cena, důvěryhodnost a dobrá pověst firmy.

Vyplývá to z průzkumu agentury Datank pro společnost Bohemia Energy, který zástupci agentury a energetické firmy představili na setkání s novináři. Nejdůležitějším hlediskem je podle průzkumu cena, která je rozhodujícím kritériem pro 90 procent dotázaných. "Vysoko v žebříčku se ale umístila i další kritéria, která nasvědčují narůstající vyspělosti českých spotřebitelů. Dobrá pověst vybrané firmy je důležitá pro 64 procent respondentů, její finanční stabilita pro 51 procent. Čtvrtina lidí uvádí jako zásadní hledisko to, aby společnost byla na trhu přítomna déle než pět let a šlo o firmu s dostatečným počtem klientů," uvedl hlavní analytik agentury Datank Petr Šmíd.

Podle průzkumu jsou se svým dodavatelem energií spokojeny více než tři čtvrtiny lidí. Spokojenost s přístupem energetických firem vyjádřilo i téměř 78 procent těch, kteří nějakou záležitost v minulosti se svým prodejcem řešili. Více než polovina dotazovaných je pak toho názoru, že dominantní dodavatelé mají tendenci zneužívat svého postavení na trhu a odrazovat klienty před změnou dodavatele energií, aby u nich nedošlo k úbytku zákazníků. "Většina firem na trhu je solidních, spotřebitelům lze jen doporučit, aby naplno využívali výhod konkurence a neplatili víc, než je nezbytné. Na druhou stranu je samozřejmě nutná obezřetnost před takzvanými ‘energetickými šmejdy’, kteří dobré pověsti renomovaných společností zneužívají," uvedl ředitel zákaznické péče Bohemia Energy Robert Šíma. Průzkum se uskutečnil v lednu letošního roku na vzorku asi 1.000 lidí.

Právě na trh s energiemi se podle nedávného vyjádření České obchodní inspekce v podobě takzvaných ‘energetických šmejdů’ přesunula problematika nekalých obchodních praktik z klasických předváděcích akcí, kde byly nabízeny například hrnce. Například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil v lednu situaci za neudržitelnou. V oboru se plánují legislativní úpravy. Do připravované novely energetického zákona začlenilo ministerstvo průmyslu a obchodu podle dřívějších informací např. omezení doby trvání smlouvy s dodavatelem na 36 měsíců, možnost zákazníka vypovědět smlouvu na dobu určitou s automatickým prodloužením závazku, a to kdykoliv do patnáctého dne před uplynutím sjednané doby nebo právo zákazníka na bezodkladné písemné vyhotovení smlouvy. Z dat Operátora trhu s elektřinou vyplývá, že Češi v loňském roce měnili dodavatele elektřiny v rekordním množství. Počet změn se proti roku 2017 zvýšil o téměř 60 procent na 570.511. Dosud nejvíce změn, 473.128, bylo v roce 2012. V roce 2018 meziročně stoupl také počet změn dodavatele plynu, a to o 15,8 procenta na 263.425. Podle analytiků byl hlavním důvodem výrazný růst velkoobchodních cen energií, které následně obchodníci začali promítat do koncových cen pro zákazníky.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»