Provozuje:
Juris Real Estate

Dodavatelé energií se teď potýkají s náporem požadavků kvůli úspornému tarifu.

Dodavatelé energií se na svých infolinkách či v zákaznických centrech potýkají s náporem požadavků zákazníků, které souvisejí především se zavedením tzv. úsporného tarifu.

Dodavatelé energií se teď potýkají s náporem požadavků kvůli úspornému tarifu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Dodavatelé energií se na svých infolinkách či v zákaznických centrech potýkají s náporem požadavků zákazníků, které souvisejí především se zavedením tzv. úsporného tarifu.

Část dotazů míří také na schválené stanovení maximálních cen energií, vyplývá z vyjádření dodavatelů pro ČTK. Meziročně činí nárůst požadavků řádově až desítky procent.

Na call centra ČEZ Prodej volá a píše v posledních dnech o desítky tisíc zákazníků více než obvykle. Např. v posledním zářijovém týdnu narostl počet odbavených požadavků o třetinu proti loňsku.

Obdobná situace panuje rovněž v zákaznických centrech, kde je nárůst taktéž třetinový.

Call centra ČEZ odbavila letos v září o 83.000 zákaznických požadavků více než loni za stejnou dobu, zákaznická centra zaznamenala meziroční nárůst návštěvnosti o více než 13.500 lidí.

Lidé nejčastěji shánějí informace k úspornému tarifu a zastropování cen energií.

Nárůst počtu hovorů přitom pokračuje i nadále. Za první čtyři letošní říjnové dny, tedy včetně víkendu, vyřídila call centra ČEZ Prodej bezmála 38.000 požadavků zákazníků, loni za stejnou dobu to bylo téměř 21.000 požadavků.

V posledních dnech je hlavním tématem úsporný tarif, protože ten už se lidem propisuje do plánu záloh.

"Dost často se lidé chtějí ujistit, že vše probíhá správně, zda mají pro získání příspěvku něco udělat. Úsporný tarif ale probíhá automaticky, není třeba o tuto pomoc žádat ani zálohy nějak měnit. Příspěvek od státu i odpuštění poplatku za podporované zdroje energie zákazníkům rovnou promítáme do plánu záloh, proto je v pořádku, když je inkaso z účtu jiné než obvykle, nebo že třeba nenajdou zálohu na energie v SIPO," informovala vedoucí oddělení call centra Kateřina Čechurová.

Časté jsou ale i dotazy na zastropování cen v případě fixací, nebo na samoodečty elektroměrů, operátoři také lidem pomáhají, pokud se zajímají o úspory energií.

Pražská energetika (PRE) eviduje nárůst požadavků na zákaznické lince ve srovnání s běžným obdobím o 300 procent. "Převažují hovory týkající se úsporného tarifu. Lidé se ptají, co to pro ně znamená, co mají dělat, jak mají postupovat, jak se úsporný tarif dotkne výše záloh," sdělil ČTK mluvčí PRE Kazel Hanzelka.

Někteří lidé si podle Hanzelky mylně myslí, že jim peníze z úsporného tarifu pošle dodavatel na jejich běžný bankovní účet.

"Trpělivě vysvětlujeme, že peníze jsou připsány na zákaznický účet vedený u PRE," dodal. V porovnání s tím je podle něj zájem o zastropování cen zatím minimální.

"Za dnešek jen několik málo hovorů," uvedl mluvčí. Zvýšený počet požadavků hlásí také Pražská plynárenská, a to zhruba o pětinu.

Také E.ON čelí zvýšenému počtu dotazů na zákaznickou obsluhu. "Co se týče tématu zastropování cen, tak tam řešíme dotazů minimum. K tématu úsporného tarifu evidujeme na call centrech zhruba 500 dotazů zákazníků denně, což činí nějakých 20 procent denního objemu. Klienti se nejčastěji zajímají o praktické rady, co mohou nyní očekávat," řekl mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Stát letos prostřednictvím takzvaného úsporného tarifu uhradí domácnostem příspěvek 2000 korun nebo 3500 Kč. Vláda současně do konce příštího roku odpustila platbu poplatku za podporované zdroje energie, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny.

V příštím roce bude platit rovněž zastropování cen energií, a to na 6 000 Kč za MWh elektřiny a 3 000 Kč za MWh plynu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»