Provozuje:
Juris Real Estate

Do komerčních nemovitostí bylo v EMEA investováno rekordních 22 mld. eur.

Podle studie společnosti Colliers International „Vývoj evropského průmyslového a logistického trhu v roce 2015“ překonaly investice do průmyslových a logistických nemovitostí v regionu EMEA úroveň roku 2007 a dosáhly výše 22 miliard eur.

Do komerčních nemovitostí bylo v EMEA investováno rekordních 22 mld. eur.

autor. JURIS REAL

Podle studie společnosti Colliers International „Vývoj evropského průmyslového a logistického trhu v roce 2015“ překonaly investice do průmyslových a logistických nemovitostí v regionu EMEA úroveň roku 2007 a dosáhly výše 22 miliard eur.

Regionu vévodila Velká Británie. Velká Británie se ukázala být nejsilnějším a nejpřitažlivějším trhem, což potvrzuje fakt, že zde byla investována více než třetina (37 procent) veškerých kapitálových investic v daném sektoru v regionu EMEA. Celkově bylo ve Velké Británii investováno 8,3 miliard eur, což je více než dvojnásobek výkonu dalších nejlepších trhů, a to Skandinávie (3,7 miliard eur) a Německa (3,6 miliard eur). Tim Davies, ředitel EMEA Industrial, Colliers International, poznamenal: „Trh prochází oživením, a to zejména ve Spojeném království, které vévodí regionu EMEA. Růst nájmů v Británii byl výrazně silný, stejně tak tomu bylo ve Švédsku, zejména ve Stockholmu.“

„Obecně platí, že všechny hlavní trhy Evropy se vyvíjejí velmi pozitivně a sekundární trhy je následují. Za zmínku také stojí fakt, že díky několika významným obchodům konečně došlo k resuscitaci trhů ve Španělsku a Irsku. Irsko zaznamenalo výjimečný růst nájemného o 22,8 procent v Dublinu (€ 6,50psf*), a to i přesto, že tento trh byl v porovnání s jinými trhy EMEA daleko více zasažen. Na druhé straně, nabídka průmyslového a logistického sektoru je velmi nedostatečná, což znamená, že můžeme očekávat, že příjmy z nájmů i kapitálové hodnoty i nadále porostou. V průběhu roku 2015 můžeme očekávat také nárůst spekulativní výstavby,“ uvedl Tim Davies. V roce 2014 se spekulativní výstavba opět objevila ve Spojeném království, Polsku, České republice a Švédsku. V rámci Spojeného království dosáhly pronájmy nejvyššího objemu od roku 2010 v čele s maloobchodníky a poskytovateli logistických služeb. Došlo k uzavření obchodů s několika významnými společnostmi zásobujícími domácnosti, jako jsou Waitrose a Eddie Stobart. Obě tyto společnosti si samy postavily nemovitosti na míru. To je rovněž důkazem nedostatečné nabídky prvotřídních nemovitostí. Není divu, že tento nedostatek vedl k růstu nájmů v Belfastu (o 12,5 %, £ 4,50psf), Birminghamu (o 11,8 %, £ 6,15psf), Manchesteru (o 11,1 %, £ 5,00psf), Bristolu (o 4,3 %, £ 6,00psf) a londýnském Heathrow (o 3,4 %, £ 15psf). Nabídka, která byla k dispozici v Dánsku, Švédsku a Norsku, obecně nesplňovala požadavky nájemníků; v důsledku toho došlo k omezení aktivity a úroveň nájemného zůstala neměnná. Výjimku tvořily Stockholm (9,1 %, € 5,90psf) a Göteborg (4,5 %, € 5,70psf). Kvůli nedostatku kvalitních nemovitostí a nízkým provozním nákladům v Dánsku uvažuje řada nájemníků v Kodani o výstavbě vlastních nemovitostí místo pronájmu. Několik vlastníků nemovitostí ve Švédsku začalo se spekulativní výstavbou, aby mohli vyhovět požadavkům nájemců, tedy mít prostory k dispozici během šesti až devíti měsíců.

V Německu byly během roku 2014 ceny pronájmů převážně stabilní, rostly v Mnichově (o 4,8 %, € 7,40psf) a Stuttgartu (o 1,8 %, € 6,40psf). Německé nabídce v loňském roce dominovaly především projekty na klíč, jakým je například sklad pro Home24 v Berlíně. Zájem o menší jednotky v blízkosti velkých měst, jako je Frankfurt, byl tažen zejména sektorem e-commerce a prodejci potravin. Španělsko a Irsko také těžily z významných meziročních růstů objemů investic, ve Španělsku to bylo 604 milionů eur (nárůst o 298 %) a v Irsku 240 milionů eur (nárůst o 687 %). Portugalsko po dvou letech stagnace vykázalo aktivitu díky akvizici společnosti Blackstone v Azambuje v hodnotě 95,9 milionů eur. Trh v Řecku přivedly k životu dvě akvizice společnosti Grivalia Properties. Polsko, Česká republika a Rumunsko v rámci regionu EMEA zaznamenaly nejvyšší množství investovaného kapitálu do průmyslového sektoru. Nájemní transakce v Polsku a České republice byly ovlivněny zejména sektorem e-commerce, provozovateli dopravy a logistiky a automobilovou výrobou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»