Provozuje:
Juris Real Estate

Do Dlouhého rybníka v Podzámecké zahradě v Kroměříži se vrátila voda.

Do Dlouhého rybníka v Podzámecké zahradě v Kroměříži, která je zapsána na seznamu památek UNESCO, se vrátila voda. Kvůli odtěžení sedimentů a opevňování břehů byl rybník od loňska vypuštěný.

Do Dlouhého rybníka v Podzámecké zahradě v Kroměříži se vrátila voda.

autor. JURIS REAL, ČTK

Do Dlouhého rybníka v Podzámecké zahradě v Kroměříži, která je zapsána na seznamu památek UNESCO, se vrátila voda. Kvůli odtěžení sedimentů a opevňování břehů byl rybník od loňska vypuštěný.

V zahradě se pracuje rovněž na zvelebení Chotkova a Divokého rybníka a vodních kanálů, které jsou nyní kvůli tomu bez vody. ČTK tyto informace sdělil výkonný ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Martin Krčma.

"Základní operací je odbahnění rybníků, obnovení dna, nové vyspádování, obnovuje se středová strouha, kterou potom při vypouštění odtéká voda. A asi nejnáročnější a nejvíce viditelnou operací je opevňování břehů. Provádí se lomovým kamenem. Je to rovnanina, která zabezpečí to, aby se nevymílaly a neerodovaly břehy na, věříme, další desítky, doufám že i stovky let dopředu," uvedl Krčma. Zatímco v případě Divokého rybníka začaly práce teprve před několika týdny, u Chotkova rybníka se blíží k závěru. Brzy by tedy i v něm měla být znovu voda.

Součástí prací je také obnova veškerých ovládacích prvků rybníků, např. požeráků nebo stavidel. Novinkou budou mola, na některá z nich budou mít návštěvníci zahrady přístup. Na Dlouhý rybník by se v příštích letech také měly vrátit výletní lodičky. Řemeslníci opevňují i břehy vodních kanálů, namísto kamene k tomu ale využívají dubové dřevo, čímž respektují historické postupy. "Je to návrat k původnímu stavu" řekl Krčma.

Práce na obnově vodního systému zahrady za 32,5 milionu korun se dělají za provozu. V Podzámecké zahradě se dále počítá s rekonstrukcí Pompejské kolonády včetně bazénu s vodotryskem. Ještě před letními prázdninami by měla začít rekonstrukce Mlýnské brány, ve které vznikne expozice věnovaná biskupské gardě. V Arcibiskupském zámku se na podzim počítá se zahájením rekonstrukce střechy nebo restaurováním Sněmovního sálu, který by však po dobu úprav měl zůstat průchozí pro návštěvníky.

Správu zámku a Podzámecké zahrady v únoru převzalo olomoucké arcibiskupství, katolická církev je získala v restitucích v roce 2015. Předtím se o provoz obou památek staral na základě smlouvy o služebnosti Národní památkový ústav.

Pětiletý projekt obnovy zámku a Podzámecké zahrady je teď zhruba v polovině, celkové náklady jsou 246 milionů korun, evropská dotace činí 226 milionů korun. Hotovo by tedy mělo být na konci roku 2022.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»