Provozuje:
Juris Real Estate

Dnes přinášíme našim čtenářům zajímavý článek o dražbách přes internet.

Poutavý článek předního soudního exekutora v České republice o dražbách na internetu.

Dnes přinášíme našim čtenářům zajímavý článek o dražbách přes internet.

Poutavý článek předního soudního exekutora v České republice o dražbách na internetu.

autor. JURIS REAL

V poslední době se hodně hovoří o výhodnosti nákupu nemovitosti v exekuční dražbě. Veřejnost však zatím často nezná podmínky, za jakých se lze dražby zúčastnit. V každém případě, platí, že nákup nemovitosti v exekuční dražbě je výhodný. Vyvolávací cena takové nemovitosti totiž začíná na dvou třetinách stanovené odhadní ceny. V současnosti je navíc trh s nemovitostmi relativně nasycen, takže část nemovitostí se v prvním kole často ani nevydraží. Pak přichází na řadu alternativa ještě výhodnější, může být nařízena opakovaná dražba s nejnižším podáním za polovinu odhadní ceny.

Co se týče podmínek dražby, dražit může jen ten, kdo složí zálohu, tedy dražební jistotu. Její výše je stanovena v dražební vyhlášce. Určuje se podle konkrétních okolností případu. U milionového domu se tak v praxi skládá jistina ve výši 150 tisíc korun a u třímilionového zhruba ve výši 300 tisíc korun. Zbylou částku je možné doplatit hypotékou, ale doporučuji vyjednat si podmínky s bankou předem. Lhůta k doplacení konečné ceny se úřad od úřadu liší. U nás je to asi šest týdnů ode dne dražby, v závislosti na tom, kdy si adresát převezme usnesení o příklepu. Lhůtu lze prodloužit o jeden měsíc. I v našem úřadě již většinu dražeb realizujeme elektronicky. Dražby se tak lze aktivně zúčastnit z tepla domova nebo kanceláře, což je pro potenciální dražitele jistě přínosem.

Podmínky internetových dražeb však mají též jistá specifika. Nejdříve se zájemce musí zaregistrovat na webovém serveru, který je k tomu určen. Poté, co složí na vyhrazený účet dražební jistotu, dostane k dispozici přihlašovací kódy pro dílčí dražbu. Jistota slouží jako závazek, že zájemce myslí záměr vydražit danou nemovitost vážně. Pokud však v dražbě neuspěje, nemusí se bát, exekutorský úřad jistotu vrátí. Informace o dražených nemovitostech naleznete na stránkách jednotlivých exekutorských úřadů, příp. na internetové adrese www.okdrazby.cz (Vrána, T. Co je dobré vědět o dražbě nemovitosti přes internet. deník Nymbursko-příloha Právo a finance, dne 18. 6. 2012, s. II.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»