Provozuje:
Juris Real Estate

Dluh za nedoplatek za odpad u dětí by měli platit rodiče.

Děti by neměly nést odpovědnost za to, že za ně rodiče po dobu jejich nezletilosti neplatí poplatek za komunální odpad, sdělil novinářům v Brně poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Dluh za nedoplatek za odpad u dětí by měli platit rodiče.

autor. JURIS REAL

Děti by neměly nést odpovědnost za to, že za ně rodiče po dobu jejich nezletilosti neplatí poplatek za komunální odpad, sdělil novinářům v Brně poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Je jedním z více než dvacítky předkladatelů novely zákona o místních poplatcích, která by měla zamezit tomu, aby děti po dosažení 18 let startovaly do života s exekucemi kvůli nedoplatkům.

Podle Tejce by měly náklady na dluh nést rodiče.

Na jaře by měla návrh schválit Poslanecká sněmovna, v létě se k němu vyjádří Senát, uvedl Tejc.

Změna by mohla začít platit od 1. ledna příštího roku.

Praxe je nyní taková, že pokud rodiče nehradí za nezletilé dítě poplatek za odpad, s dluhem se potýká dítě.

"Znám případ, kdy upomínka přišla chlapcům dvojčatům, kteří ještě ani neuměli číst. Považuju to za nespravedlivé a není dobře, když děti vstupují po dosažení plnoletosti do života s nulou, natož s mínusem," zdůraznil Tejc.

Podle něj pokud vznikne nedoplatek za dítě, je to povinnost zákonného zástupce, nikoliv dítěte.

"Dítě těžko najde ve třech, pěti, ale i patnácti letech peníze na to, aby si poplatek hradilo. Nevyhovuje to zdravému rozumu. My jako navrhovatelé říkáme, že za dítě odpovídá zákonný zástupce, a pokud neplatí, dluh má jít za ním a dítěte se nemá týkat," dodal poslanec.

Novela má zamezit i tomu, aby se platil dvojí poplatek za odpad. Týká se to například dětí a seniorů, kteří pobývají v ústavech, přičemž platí poplatek jak v místě bydliště, tak například v dětských domovech nebo v domovech pro seniory.

V případě úhrady pouze jednoho z poplatků například v domově pro seniory pak navíc může vznikat dluh za scházející úhradu v místě bydliště.

"Od poplatku by v tomto případě byly osvobozené děti, které jsou v dětských domovech, děti vyžadující okamžitou pomoc v zařízeních typu Klokánek, ale také třeba senioři v domovech pro seniory, se zvláštním režimem a v obdobných zařízeních," sdělil Tejc.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»