Provozuje:
Juris Real Estate

Díky suchu už někteří farmáři zaorávali uschlé plodiny.

Kvůli velkému suchu již někteří zemědělci bohužel zaorávali uschlé plodiny.

Díky suchu už někteří farmáři zaorávali uschlé plodiny.

autor. JURIS REAL, ČTK

Kvůli velkému suchu již někteří zemědělci bohužel zaorávali uschlé plodiny.

V ČR teď panují značné lokální rozdíly, protože v některých místech pršelo v posledních dvou týdnech vydatně a existují místa, kde nepršelo a deficit vody v půdě je proto značný.

Mnohde déšť sotva stačí na to, aby pokryl potřebu rostlin, do půdy se nemá co vsáknout. Konstatovali to provozovatelé webu Intersucho, kteří pracují s hlášeními jednotlivých zemědělců.

Jde o hlášení z konce minulého týdne. Úterní déšť, který byl na některých místech poměrně vydatný, mohl situaci změnit. Ne však natolik, aby problémy se suchem pominuly. Ve 26 okresech, tedy třetině, očekávají zemědělci ztráty na úrodě mezi deseti a 30 procenty, v dalších osmi dokonce nad 30 pct. Přes 40 procent sedláků také hlásí za poslední tři měsíce velké sucho.

"Na mnoha místech už mají porosty problémy a trpí suchem. O tom, jak velké budou ztráty, se nyní rozhoduje. Doufá se ve srážky, ale současná předpověď neposkytuje mnoho optimismu," uvádějí provozovatelé webu ve shrnutí více než 200 zemědělských komentářů. Místy se podle nich už zaorávalo a plodiny živoří.

Nejhůř vidí situaci pěstitelé v některých okresech Podkrušnohoří, Břeclavsku, Vyškovsku a Prostějovsku. Např. na Brněnsku musel jeden z pěstitelů vzdát snahu o mák, který zasel na konci února. Kvůli chladnému počasí špatně vzcházel, bylo sucho a nakonec nezbylo než jej zaorat.

Z Královéhradecka zemědělec hlásil, že je "extrémní sucho, usychají porosty na písčitém podloží, řepky usychají v květu, pšenice ještě nemetají a už jsou suché, odumírají kořeny odnoží i na hlinitých půdách". Dobrý stav naopak hlásí díky srážkám např. z Havlíčkobrodska, kde jsou obiloviny v optimální kondici.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»