Provozuje:
Juris Real Estate

Developeři válcují pražský rezidenční trh s novými byty.

Central Group Dušana Kunovského, Ekospol Evžena Korce, Finep Michala Kociána a jeho společníků a Trigema Marcela Sourala.

Developeři válcují pražský rezidenční trh s novými byty.

autor. JURIS REAL

Central Group Dušana Kunovského, Ekospol Evžena Korce, Finep Michala Kociána a jeho společníků a Trigema Marcela Sourala.

Když se mezi ně vklíní ještě korporátní Skanska, vynoří se pětice největších developerů, která již není daleko od ovládnutí poloviny pražského rezidenčního trhu s novými byty.

A to jak z hlediska tržeb, tak podle počtu prodaných bytů. „Podíly na trhu nejvíce ovlivňuje přísun nových velkých projektů, který lze u první pětky očekávat pravidelně po dobu celého roku. Zisk nadpoloviční většiny trhu je otázkou krátkého časového horizontu. Zřejmě k tomu dojde již na konci tohoto roku. Koncentrace trhu probíhá na pozadí rostoucích prodejů. Podle společných údajů Ekospolu, Skansky a Trigemy se v metropoli jen ve druhém čtvrtletí prodalo 1 500 bytů, což je meziroční nárůst o 30 procent. Optimistické proklamace developerů potvrzuje taktéž ČSÚ.

Počet zahájených bytů se v metropoli od ledna do konce května zvýšil o 17 procent. „Z našich analýz vyplývá, že narůstá i počet bytů koupených na investici. V současnosti se tento podíl pohybuje okolo třiceti procent,“ uvedl šéf Ekospolu Evžen Korec. Prodejům mj. nahrávají i nízké úroky hypoték. Ani v této situaci ale podle ředitele Trigemy Sourala ceny novostaveb nijak zvlášť nerostou. Velcí stavitelé totiž sázejí hlavně na prodej velkých objemů a spokojí se tak s menší marží.

O to riskantnější jsou pak ale pro ně neočekávané náklady typu daně z přidané hodnoty, kterou od letošního roku musejí developeři platit také za pozemek pod stavbami. Část z nich to riskla a vzala náklad na sebe. Další už ale museli zdražit.

Ceny pražských novostaveb přitom v posledním období hodně stlačila válka mezi Korcovým Ekospolem a Kunovského Central Group. Obě firmy se tvrdě střetly v Horních Měcholupech. Cena zůstává u klientů rozhodujícím kritériem. Naopak celkovou technickou kvalitu projektu lidé paradoxně příliš neřeší. Kromě ceny rozhoduje podle developerů i blízkost parků a klid v lokalitě. Svou roli hraje i dopravní dostupnost. Central Group nyní tvrdí, že podobně ostrý nástup startuje v centru Prahy. Na Žižkově začne od září nabízet téměř sedm stovek jednotek. „Obdobně jako přede dvěma roky v Měcholupech, i v září půjde doslova o cenovou revoluci, jen tentokrát v širším centru Prahy,“ holedbá se Kunovský s tím, že v širším centru metropole nabídne celkem 1 400 bytů za čtyři miliardy korun. Developeři věští, že růst bude pokračovat. „Politickoekonomická stabilita spolu s výhodnými sazbami posilují spotřebitelskou důvěru. Předpokládáme proto, že chuť poptávat a nakupovat byty bude ještě o něco větší,“ sdělila Naděžda Ptáčková, ředitelka vývoje projektů a akvizic Skanska Reality. Budoucí realita se však může ubírat i jiným směrem. Napovídá to hodnota stavebních povolení na bytové stavby, které úřady udělily za prvních pět měsíců letošního roku. Podle statistiků tato suma klesla o devět procent na 10, 9 miliardy korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»