Provozuje:
Juris Real Estate

Developeři v metropoli ve druhém čtvrtletí prodali rekordních 1 998 nových bytů.

Poptávka po novém bydlení v Praze je stále enormní, což dokazují statistiky prodaných bytů. Developeři v Praze během druhého čtvrtletí prodali rekordních 1998 nových bytů, což je nejvíce v devítileté historii monitorování pražského develop. trhu.

Developeři v metropoli ve druhém čtvrtletí prodali rekordních 1 998 nových bytů.

autor. JURIS REAL

Poptávka po novém bydlení v Praze je stále enormní, což dokazují statistiky prodaných bytů. Developeři v Praze během druhého čtvrtletí prodali rekordních 1998 nových bytů, což je nejvíce v devítileté historii monitorování pražského developerského trhu.

V porovnání s prvním čtvrtletím jde o nárůst o 23,56 procenta, meziročně prodeje rostly o 17,53 procenta. Na neutuchající zájem klientů však developeři nestačí reagovat, počet dostupných bytů klesl na začátku prázdnin o další tisícovku. Největší zájem měli kupující o byty 2+kk, které se na celkových prodejích podílely 39 procenty. Následovaly větší byty 3+kk (27 procent) a 1+kk (22 procent). Prodeje kopíruje i nabídka developerů, v jejichž cenících dostupných bytů dominují ty s dispozicemi 2+kk (33 procent). Takřka 31 procent dostupných bytů tvoří ty s dispozicemi 3+kk a nejmenších bytů 1+kk je v nabídkách 16 procent.

„Poptávku po novém bydlení udržují nahoře rekordně nízké úrokové sazby u hypoték a také očekávaný pozitivní vývoj celé ekonomiky. Proti tomu však jde chaos panující kolem povolování nových staveb, kdy získat stavební povolení pro větší bytový projekt trvá pět až sedm let. Firmy proto nestíhají držet krok s klienty a jejich ceníky se stále rychleji vyprazdňují. V konečném důsledku na to doplatí právě klienti, kteří za svůj byt budou muset zaplatit vyšší cenu. Navíc vybrat vhodný byt je den ode dne těžší,“ upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU.

Dostupných bytů je nejméně za devět let.

Tento trend jasně ukazují ceníky developerů, které EKOSPOL už déle než 9 let sleduje. Zatímco na konci loňského září bylo v nabídkách developerů 6 400 dostupných bytů v Praze, na konci loňského roku jich bylo 5 800. Na konci letošního března si mohli zájemci o nové bydlení vybírat dokonce už jen z volných bytů. Aktuálně se počet volných dostupných bytů propadl až na 4 616, což je nejméně za celou dobu monitoringu pražského developerského trhu. Od dubna do konce června developeři do nabídky nově zařadili celkem 1 031 nových bytů, zatímco jich klienti koupili 1 998.

„Zájemci o nové bydlení by nyní měli vybírat ještě pečlivěji než kdy jindy, protože se jim někteří neseriózní developeři snaží prodávat i takové byty, které by byly ještě před rokem neprodejné. Nejčastějším nešvarem je přemrštěná cena neodpovídající kvalitám nabízeného bytu, velmi často maskovaná za reklamní slogan luxusní byt. Při pohledu do reklamních materiálů developerů by se mohlo zdát, že na trhu nejsou jiné než luxusní byty, opak je ale pravdou. Jen malé množství bytů splňuje kritéria pro označení luxusní bydlení,“ varuje Korec.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»