Provozuje:
Juris Real Estate

Developeři v Praze plánují vyšší ceny bytů, ty skutečné prodejní ale nerostou.

Ceny, za jaké developeři nabízejí v Praze nové byty, podle statistik meziročně vzrostly o 5,5 procenta, což je srovnatelná dynamika s předkrizovým obdobím.

Developeři v Praze plánují vyšší ceny bytů, ty skutečné prodejní ale nerostou.

autor. JURIS REAL

Ceny, za jaké developeři nabízejí v Praze nové byty, podle statistik meziročně vzrostly o 5,5 procenta, což je srovnatelná dynamika s předkrizovým obdobím.

Skutečné prodejní ceny, za které zájemci o bydlení nakonec byty opravdu pořídí, však růst podle statistik nenásledují.

Vyšší ceny jsou tak spíše jen developerským přáním.

Lze navíc očekávat, že zvýšený přísun nových projektů na pražský realitní trh ještě přiostří konkurenční boj developerů.

Těm ale byznys usnadňují velmi levné hypotéky. Průměrný úrok hypotečních úvěrů poklesl na 2,51 %. Dobré projekty se tak opět doprodávají před kolaudací.

Praha a regiony

Vývoj cen bytů v loňském roce nadále potvrzuje rozdíly ve vývoji trhu s byty mezi Prahou a zbytkem republiky.

Předkrizový vývoj cen byl v obou případech téměř identický: s meziročním růstem o desítky procent.

Praha ovšem následně zaznamenala daleko prudší propad. Od začátku roku 2012 ale začínají nabídkové ceny v hlavním městě opět výrazně růst.

Zbytek České republiky zažil naopak mírnější pokles cen a oproti Praze o rok opožděný nárůst nabídkových cen, v meziročním srovnání cca o 1,5 %.

Růst nabídkových cen v Praze naopak dosahuje dynamiky srovnatelné s rokem 2006, v meziročním srovnání vrostly nabídkové ceny o cca 5,5 %.

Realizované prodejní ceny uváděné s ročním zpožděním tento růst, jak se zdá, nenásledují a víceméně již čtvrtým rokem stagnují. Ve zbytku republiky dokonce realizované ceny stále mírně klesají.

Dynamika vývoje realizovaných cen tedy v Praze nenásleduje dynamiku cen nabídkových, které tak zůstávají jen „zbožným přáním“ developerů a vlastníků nemovitostí.

Uvedená čísla ukazují jak na oživení poptávky po koupi bytů, tak zároveň na racionální a možná i opatrnější přístup k investicím do nemovitostí. „Oživení je způsobeno akumulováním poptávky za ‚mrtvé‘ krizové období padajících cen nemovitostí, kdy se trh značně přibrzdil,“ uvedl ředitel realitní společnosti LEXXUS Peter Višňovský a doplňuje:

„Současně poptávku podporují historicky nejnižší úroky hypotečních úvěrů a stabilizace politické situace. Je otázkou, co má ve skutečnosti na poptávku větší vliv.“

Hypoteční trh

Průměrný úrok hypotečních úvěrů poklesl za prvních deset měsíců letošního roku o 0,55 % na dříve neuvěřitelných 2,51 %. To na jedné straně šetří peníze dlužníků, na straně druhé je stimuluje k uzavírání většího počtu a objemu úvěrů.

Zároveň ale snížené úroky obecně znevýhodňují vklady a mohou tak druhotně přispívat k větší chuti do investování úspor právě například do nemovitostí, kde se opět mohou lépe zhodnocovat díky růstu cen.

Bytová výstavba

Bytová výstavba v Praze reaguje na zvýšenou poptávku hlavně ve středním a nižším cenovém segmentu, ve kterém se uskutečňují největší objemy prodejů.

Úspěšné, dobře navržené a cenově dostupné projekty se opět z velké části doprodávají ještě před kolaudací.

S nově budovanými stanicemi metra se zatraktivňují nové, dříve těžko dostupné lokality Prahy 5 a 6.

Je jen otázkou času, kdy zde vzniknou nové bytové projekty, podobně jako v bývalé Waltrovce u stanice metra Jinonická.

Zahraniční investoři v České republice

Kupující ze zemí bývalého Sovětského svazu (v Praze je 4× více Ukrajinců než Rusů) jsou sice stále nejsilnější skupinou zahraničních kupujících, ale jejich dominance z let 2008 až 2012 už není tak markantní.

Na pražský trh se v posledních letech vracejí také investoři ze západních zemí – například Německa, Velké Británie a Irska, kteří v důsledku finanční krize roku 2008 zdejší trh poměrně rychle opustili.

Výhled do roku 2015

V roce 2015 očekáváme pokračování současného růstu pražského rezidenčního trhu. I v příštím roce budou ceny v Praze růst, ale pravděpodobně mírnějším tempem. Mnoha developery avizovaný zvýšený přísun nových projektů na pražský realitní trh přiostří konkurenční boj a udrží růst cen na rozumné úrovni.

Motivace hypotečních klientů bude v příštím roce rovněž velice silná a i případný mírný růst úrokových sazeb zájemce o nové bydlení neodradí.

Možná naopak přiměje nakupovat některé klienty, kteří stále čekají na ty opravdu nejvýhodnější úrokové sazby.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»