Provozuje:
Juris Real Estate

Developeři často uvádějí chybné rozměry u nabízených bytů.

Zhruba polovina nabízených bytů z developerských projektů chybně uvádí rozlohu bytů. Těch bylo ke konci prvního pololetí 7 000.

Developeři často uvádějí chybné rozměry u nabízených bytů.

autor. JURIS REAL

Zhruba polovina nabízených bytů z developerských projektů chybně uvádí rozlohu bytů. Těch bylo ke konci prvního pololetí 7 000.

Vládní nařízení z roku 2013 ukládá, že rozloha bytu se musí uvádět včetně vnitřních příček, nosných konstrukcí a rozvodů. Tím se ale papírově zvětší.

Developeři tedy neuvádějí mylnou informaci se snahou poškodit klienta, ale uvádějí rozlohu bytu jako součet užitné plochy všech místností.

Největší pražští developeři, kterými jsou Central Group a Ekospol uvádějí rozlohu nabízených bytů v obou údajích, protože vládní změnu považují za matoucí.

Zmatky ve výpočtu rozlohy bytů přivedl nový občanský zákoník. Podle něj se nově do podlahové plochy započítávají také svislé konstrukce uvnitř bytu, tedy vnitřní příčky, sloupy, pilíře, komíny či stoupačky a také plocha zakrytá zabudovanými předměty.

Tím byty vypadají v průměru o pět až osm procent větší. Což může být bez problémů rozloha koupelny, anebo kuchyně.

Pro některé developery je nový způsob výpočtu vyhovující. Při stejné konečné ceně za celý byt tak bude cena za metr čtvereční nižší.

Rozdíl může být v řádu tisícikorun za metr čtvereční.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»