Provozuje:
Juris Real Estate

Deště v České republice skoro zažehnaly sucho v půdě.

Deště v posledních dnech sice téměř zažehnaly v tuzemsku sucho v půdě v hloubce do jednoho metru. Zemědělce ale znepokojuje chybějící sníh.

Deště v České republice skoro zažehnaly sucho v půdě.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Sníh bude chybět.

Deště v posledních dnech sice téměř zažehnaly v tuzemsku sucho v půdě v hloubce do jednoho metru. Zemědělce ale znepokojuje chybějící sníh.

Leží prakticky jen na horách ve vyšších polohách, což znamená, že v březnu a v dubnu, kdy sníh odtává, už se nebude voda v půdě doplňovat.

Zima sice ještě neskončila a stále může sníh napadnout, předpovědní modely již však velkou šanci sněhovým srážkám nedávají, řekl ČTK Miroslav Trnka z projektu InterSucho.

Vědci určují míru sucha v půdě jako poměr aktuální nasycenosti k průměru za léta 1961 až 2010.

Obdobně suché zimy se sice v minulosti objevily, ta nynější je však mnohem rizikovější vzhledem k tomu, že sucho v ČR trvá posledních pět let.

"Kdyby byla takhle suchá zima v roce 2014, ještě by to nebylo tak dramatické jako teď," řekl Trnka.

První projevy sucha lze letos očekávat v době, kdy začnou růst rostliny a vodu spotřebovávat. V posledních letech k jarnímu suchu přispívá i to, že vzhledem k oteplování klimatu startuje vegetace dříve a zásoby vody se rychleji vyčerpají.

Vzhledem k současné situaci se nedá očekávat ani dosycení podzemních zdrojů.

"Zemědělci všechno toto vnímají, a i když není situace alarmující, jsou nervózní. A dramatické zlepšení nás nečeká ani podle střednědobé a dlouhodobé předpovědi a ani podle předpovědi na základě statistiky," sdělil Trnka. Může se projevit nedostatek vody pro závlahy, chovatelé zvířat mohou mít problém tam, kde jim postupně vysychá podzemní zdroj.

Horší než zemědělské sucho je v současnosti sucho hydrologické. Že je situace poměrně vážná, naznačují i kroky vodohospodářů, kteří mimořádnou manipulací na některých vodních nádržích chtějí zajistit pro jaro a léto dostatek vody.

Přítok do některých přehrad je totiž nyní menší než minimální povolený odtok.

InterSucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu a pomáhá zemědělcům při eliminaci dopadů sucha.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»