Provozuje:
Juris Real Estate

Deset bezpečných kroků k úspěšnému převodu (zcizení) nemovitosti

V zájmu každého prodávajícího je prodat nemovitost bez velkých potíží, co možná nejdříve a hlavně za co nejlepší kupní (výkupní) cenu.

Deset bezpečných kroků k úspěšnému převodu (zcizení) nemovitosti

autor. JURIS REAL

V zájmu každého prodávajícího je prodat nemovitost bez velkých potíží, co možná nejdříve a hlavně za co nejlepší kupní (výkupní) cenu.

Proč doporučujeme vybrat si renomovanou realitní kancelář?

1. Tato realitní kancelář zajistí hladký průběh prodeje nemovitosti bez právních rizik. Tak např. ve Společné realitní a advokátní kanceláři JURIS REAL, spol. s r. o. sídlí realitní makléři, finanční poradci a advokáti pod jednou střechou - nevyužíváme advokáta jen jednou za čas (ad hoc). Pečlivé zpracování smluv právníky pomůže rovněž se vyvarovat chyb, které stojí nemalé finanční prostředky.

2. Dobře připravená nemovitost z čistě realitního hlediska realitními makléři bude mít více zájemců než špatně nafocená a neuklizená imobilie.

K úspěšnému prodeji vede poměrně dlouhá cesta. Nemovitost je potřeba připravit, dobře nafotit a popsat, masivně ji inzerovat, odpovídat na telefonáty různých volajících, rozpoznat skutečné zájemce a následně s nimi absolvovat prohlídky. Další úskalí představuje příprava smluv a převod peněz. Vše prodávajícího stojí spoustu času a energie. S celým procesem prodeje mu však může pomoci právě RK. Zkušený makléř navíc dokáže poradit s určením optimální ceny nemovitosti a dokonce i s přípravou bytu (nemovitosti) před návštěvou potencionálních kupců.

Krok č. 1 – Realitní kancelář

Prvním krokem by mělo být zvážení výběru renomované realitní kanceláře. Na provizi, která jí za komplexní služby náleží, je potřeba nahlížet jako na investici, která se vrátí v podobě bezproblémového průběhu prodeje.

Zkušený realitní makléř prodávajícímu ušetří spoustu času. V průběhu celého procesu prodeje aktivně hledá zájemce o koupi a vede jednotlivé fáze prodeje, přičemž dohlíží na to, aby byl celý proces transparentní a bezpečný.

A to jednak z hlediska přípravy smluv a úschovy peněz, tak i prohlídek, kdy do nemovitosti přicházejí cizí lidé. Současně je schopný připravit většinu potřebných dokumentů, jejichž správnost konzultuje s právníky.

Krok č. 2 – Potřebné dokumenty

Vážným zájemcům o koupi je potřeba předložit relevantní dokumenty. Proto je nezbytné si vše dopředu připravit a mít je k dispozici.

Na jednání s potencionálními zájemci je potřeba přinést nabývací titul, což je původní kupní smlouva, darovací smlouva, nebo jakákoli jiná smlouva, která dokládá nabytí nemovitosti. Dále je potřeba zažádat o výpis z listu vlastnictví (LV), připravit si plánek bytu a revizní zprávy.

V případě, že v nedávném období nemovitost prošla rekonstrukcí, bude vhodné obstarat také kolaudační rozhodnutí (kolaudační souhlas) a pokud existují, tak i další smlouvy spojené s nemovitostí, jako například smlouva o věcném břemeni či jiné.

Od 1. ledna 2013 také vznikla povinnost opatřit budovám průkaz energetické náročnosti. Týká se to jak stavitelů nových rodinných a bytových domů, tak vlastníků starších nemovitostí, které chtějí prodat.

Vlastník bytové jednotky může podle zákona až do roku 2016 tento průkaz nahradit předložením faktur či vyúčtování za dodávky energií za tři předchozí zúčtovací období.

Krok č. 3 – Nabídka nemovitosti

"Správná prezentace nemovitosti je základem úspěchu. Vše začíná pořízením fotografií, které musí být perfektní. Měly by také být aktuální a reflektovat roční období, ve kterém je nabídka vystavena. V popisu nemovitosti určitě nesmí chybět její výhody, například zdůraznění klidné lokality, orientace do světových stran nebo kompletní občanské vybavenosti a dopravní dostupnosti," říká Ivana Bachová, vedoucí realitních makléřů ve Společné realitní a advokátní kanceláři JURIS REAL, spol. s r. o.

"Velmi důležitý je výběr vhodných internetových portálů a realitních magazínů pro inzerování nemovitosti. Realitní kancelář v rámci svých služeb zajistí vyhotovení inzerátu, umístění na realitní servery i komunikaci se zájemci. Šance sehnat kupce se výrazně znásobí, pokud realitní kancelář nepracuje samostatně, ale jako součást sítě. V rámci té je nabídka dostupná daleko většímu množství makléřů, neboť většina z nich pracuje s poptávkami svých klientů a vyhledávají pro ně vhodné nemovitosti i v interní databázi," tvrdí zase pro změnu Martin Prokop, realitní makléř ze společnosti JURIS REAL, spol. s r. o., který se zaměřuje mj. na obchodní segment pozemků.

Krok č. 4 – Úklid a úprava nemovitost před prodejem

Jakmile se začnou ozývat zájemci, bude potřeba nemovitost dobře připravit na prohlídky.

„Rozhodně doporučuji věnovat čas pečlivému úklidu. S aranžováním jednotlivých pokojů také může pomoci zkušený makléř. Pro větší úpravy naše síť realitních kanceláří nabízí i službu zvanou home staging, kdy přípravu a potřebnou úpravu interiéru před prodejem zajistí profesionál,“ radí Jaroslav Oborný, realitní makléř společnosti JURIS REAL, spol. s r. o. se specializací na všechny typy nemovitostí.

Krok č. 5 – Jednání se zájemci

V další fázi prodeje budou nemovitost navštěvovat zájemci, kterým bude nutné věnovat spoustu času a informací. Je potřeba přizpůsobit se jejich časovým možnostem, a tak mohou prohlídky probíhat i v odpoledních až večerních hodinách. Určitě je dobré mít po ruce dokumenty, které doloží vlastnictví nemovitosti, energetickou náročnost apod.

„Tato jednání usnadní prodávajícímu zkušený realitní makléř, který se pečlivě věnuje každému z poptávajících a prodávajícího průběžně informuje. Sám prodávající se setkává až s vážnými zájemci o koupi. Současně tímto způsobem realitní kancelář eliminuje zbytečná setkání s tzv. bytovými turisty a osobami s pochybnými úmysly,“ vysvětluje Jaroslav Oborný.

Krok č. 6 – Rezervační smlouva

„Důležitým dokumentem, se kterým se setkáte v průběhu prodeje nemovitosti, je tzv. rezervační smlouva. Ta slouží k blokaci nemovitosti na dobu do uzavření následných kontraktů (smluv). Zpravidla je spojena i s rezervačním poplatkem,“ konstatuje David Gabriel, obchodní ředitel společnosti JURIS REAL, spol. s r. o.

Proces prodeje není většinou krátkodobou záležitostí, proto rezervační smlouva funguje jako pojistka pro obě strany, že se realitní transakce uskuteční.

Krok č. 7 – Kupní smlouva

Kupní smlouvu je nutné zpracovat na míru každé nemovitosti. Dokumenty dostupné na internetu slouží pouze jako vzory, které musí být upraveny a následně zkontrolovány právníkem.

„V případě zastoupení naší realitní kanceláří je toto samozřejmé a při přípravě smluv realitní makléř spolupracuje s naším dlouholetým advokátem. Běžně se uzavírá buďto smlouva o smlouvě budoucí kupní nebo kupní smlouva. Smlouva o smlouvě budoucí se používá zpravidla tehdy, když je nemovitost financována úvěrem, jinak lze obvykle přejít rovnou k podpisu kupní smlouvy,“ doporučuje JUDr. Tomáš Mádl, ředitel Společné realitní a advokátní kanceláře JURIS REAL, spol. s r. o.

Krok č. 8 – Bezpečná úschova finančních prostředků

Běžnou součástí procesu je smlouva o úschově finančních prostředků, které kupující potřebuje na koupi nemovitosti. Než celý proces doběhne, budou bezpečně uloženy v bance, advokátní či notářské úschově. V případě, že se prodej uskuteční, peníze se rychle přesunou na příslušný účet prodávajícího. Pokud by k obchodu nedošlo, uvolní se peníze z úschovy zpět na účet kupujícího.

Krok č. 9 – Návštěva úřadů

Prodej nemovitosti se bez návštěv úřadů (správních orgánů) zkrátka neobejde. „Po kontrahenci (podpisu) kupní smlouvy je potřeba předat jeden podepsaný originál na místní katastrální úřad, kam je také nutné podat návrh na vklad s ověřenými podpisy. Jakmile katastr nemovitostí provede vklad, je prodávající povinen podat v příslušné lhůtě přiznání k dani z převodu nemovitosti, od letošního roku nově nazývané daň z nabytí nemovitosti. Ve smlouvě může být také sjednáno, že daň zaplatí kupující. Realitní kancelář v balíčku služeb, které klientům zajišťuje, pomůže s veškerými náležitostmi i s případným odhadem nemovitosti pro daňové účely, pokud je tento odhad vyžadován,“ informuje dále JUDr. Tomáš Mádl.

Krok č. 10 – Předání bytu

Závěrečným krokem je předání bytu, při kterém se sepíše předávací protokol a zapíší se stavy elektroměru, plynoměru, případně dalších služeb pro převod na nového vlastníka.

„Není výjimkou, že klienti, kteří prodávají nemovitost, chtějí obratem koupit novou. Naši realitní makléři jsou na tyto případy připraveni. Dokážou prodávajícímu sehnat novou nemovitost a celý proces zkoordinovat tak, aby proběhl hladce,“ doplňuje realitní makléř Milan Teichmann.

Krok za krokem k úspěšnému prodeji nemovitosti podle Jaroslava Oborného ze společnosti JURIS REAL, spol. s r. o.

1.) Přizvěte realitní kancelář, která usnadní proces prodeje a ušetří čas.

2.) Připravte si potřebné listinné materiály, které k

nemovitosti máte, a ověřte zákonnou povinnost

zajištění energetického štítku.

3.) Věnujte čas pečlivé přípravě nabídky nemovitosti,

jejímu popisu i fotografiím.

4.) Ukliďte a naaranžujte interiér před prohlídkami.

5.) Se zájemci nechte jednat našeho realitního makléře.

6.) Nezapomeňte bezpodmínečně na rezervační smlouvu.

7.) Kupní smlouvu nechte zkontrolovat naším advokátem

či dalšími našimi právníky.

8.) Nejbezpečnější pro úschovu peněz je bankovní

úschova, advokátní či notářská úschova.

Spolupracujeme jak s našim advokátem, renomovaným

notářem, tak i komerčními bankami.

9.) Zjistěte, kdy a jakou máte daňovou povinnost vůči

finanční správě.

10.) Při předání bytu nezapomeňte vyplnit předávací

protokol.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Všechny články a aktuality »»