Provozuje:
Juris Real Estate

Den otevřených dveří v paláci YMCA, architektonickém skvostu v centru metropole.

Pozoruhodné krásy architektury moderního klasicismu, unikátní klopenou běžeckou dráhu, jeden z nejstarších výtahů typu páter noster v Praze či střechu, na níž se dříve hrával basketbal.

Den otevřených dveří v paláci YMCA, architektonickém skvostu v centru metropole.

autor. JURIS REAL

Pozoruhodné krásy architektury moderního klasicismu, unikátní klopenou běžeckou dráhu, jeden z nejstarších výtahů typu páter noster v Praze či střechu, na níž se dříve hrával basketbal.

To vše mohou mimo jiné zhlédnout návštěvníci paláce YMCA v ulici Na Poříčí č. 12 během Dne otevřených dveří. Ten se uskuteční v sobotu 17. října 2015​.

Dvě plánované prohlídky – první v 10 hodin a druhá ve 14 hodin – budou zdarma. Provázet budou architekt Jiří Vrzal, kunsthistorik Jakub Potůček a dlouholetá archivářka Ymky Anna Oplatková​. Zájemci se ale musí předem registrovat na opendays@palacymca.cz. „Prohlídka paláce, jenž je nejznámějším a památkově chráněným dílem z 30. let architekta Eduarda Hniličky, začne v mezaninu a pokračovat bude v prostorách, kde je ​anglicko-česká školka YMCA a také původní podlaha ze skleněných průsvitných dlaždic. Kromě ojedinělé klopené běžecké dráhy na ochozu velké tělocvičny či nedávno repasovaného výtahu páter noster zavítají návštěvníci i do míst, která nejsou běžně přístupná. Třeba na plochou střechu sedmipatrového domu, kde se kdysi hrála basketbalová utkání a odkud je dodnes úchvatný výhled na Prahu,“ říká ředitelka Paláce YMCA Petra Otřísalová.

Basketbal, dnes jeden z nejpopulárnějších sportů na světě, vznikl podle jejích slov právě díky sdružení YMCA. Jeho otcem se stal v roce 1891 James Naismith,​ který působil jako učitel na sportovní škole této organizace ve Springfieldu ve Spojených státech. Vymyslel tehdy kolektivní hru, která by se dala hrát, i v zimním období - a tak vznikl basket neboli košíková. „YMCA, která má nyní 58 miliónů členů po celém světě​,​ se zaměřuje na volnočasové aktivity pro děti a mládež. S Ymkou se do Československa rozšířil také volejbal, softbal či lukostřelba, v bazénu se konala mistrovství ČSR ve skocích do vody z prkna. Po vstupu do budovy se lze seznámit s informacemi o současné české Ymce a připomenout si, že „využíváním služeb tohoto domu přispíváte na práci s dětmi a mládeží“, dodává Petra Otřísalová.

Palác YMCA byl postaven v duchu moderního klasicismu a otevíral se v roce 1928. Své nenapodobitelné kouzlo si zachoval dodnes. To je spolu s dobrou adresou v centru metropole důvodem, že​ si v něm rády pronajímají kanceláře různé firmy a organizace. Palác zároveň slouží i ke sportovním a společenským aktivitám. Už tři roky zde můžete vidět také zajímavé výstavy v Galerii Pasáž YMCA – nyní právě novou expozici „Světobežník Jára Cimrman a kresby Jaroslava Weigela“, která je zde otevřena až do 10. listopadu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»