Provozuje:
Juris Real Estate

Dávky na byt by stát měl posílat do fondu oprav.

Dávky na bydlení by stát v budoucnu možná mohl posílat rovnou do fondu oprav a na úhradu nákladů, ne majitelům a pronajímatelům bytů. Mělo by to zabránit narůstání dluhů nájemníků za byt a zhoršování vztahů v domě.

Dávky na byt by stát měl posílat do fondu oprav.

autor. JURIS REAL

Dávky na bydlení by stát v budoucnu možná mohl posílat rovnou do fondu oprav a na úhradu nákladů, ne majitelům a pronajímatelům bytů. Mělo by to zabránit narůstání dluhů nájemníků za byt a zhoršování vztahů v domě.

Opatření navrhuje ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Podle něj často chudí nájemníci za bydlení s pomocí státu majitelům platí, ti už ale peníze nepošlou společenství vlastníků či bytovému družstvu.

Materiál se souborem kroků ke zlepšení situace by měla brzy projednat vláda.

"Doplatky od státu majitel přijímá, služby ale neplatí. Dluh narůstá i několik let. Vytváří to výbušnou a velmi nevýhodnou směs jak pro stát, který zbytečně vyplácí peníze, tak pro ubytované. Na ně padá hněv. Úřad práce by měl mít možnost platit přímo společenství či družstvu, aby vypadl mezičlánek a byla jistota, že dávky nebudou zneužívány," uvedl Dienstbier. Podle něj chybí také možnost vyúčtování záloh a vrácení přeplatku dávek zpět do státního rozpočtu. Proti nadhodnocenému nájemnému by pomohly cenové mapy s obvyklými částkami, jimiž by se úřady práce při vyplácení doplatků na bydlení řídily.

Úřady nyní vždy neposkytují dávky přímo příjemcům, ale posílají je rovnou právě majitelům. Dienstbierova náměstkyně Martina Štěpánková řekla, že problematičtí pronajímatelé bytů v domě a městě často ani nežijí.

"Mechanismus řešení nebude jednoduché nalézt, ale musíme se pokusit. Je nepřijatelné a nemorální, aby majitel neplatil," podotkla Štěpánková.

Mezi další opatření ke zlepšení situace v domech by mělo přispět také stanovení stavebních a hygienických standardů. Týkají se třeba toho, kolik lidí by mohlo na určité ploše žít. Dienstbier podotkl, že některé byty bývají přelidněné. Velký počet osob v malých prostorech bydlí třeba tam, kde lidé jen obtížně shánějí běžné bydlení, dodal ministr. Řekl, že ve vyloučených lokalitách představuje problém i výskyt hmyzu či hlodavců. Řešení by usnadnilo, pokud by hygienici mohli do bytů vstoupit i bez přítomnosti majitele. Nutné je také zajistit úhradu nákladů za dezinsekci či deratizaci.

O opatřeních k řešení situace v takzvaných sociálně vyloučených lokalitách jednala vláda už loni.

Nyní materiál zahrnuje úkoly pro resorty práce, spravedlnosti, zdravotnictví a místního rozvoje, upřesnil Dienstbier.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»