Provozuje:
Juris Real Estate

Dávky na bydlení by se mohly zvýšit.

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo změnu normativů.

Dávky na bydlení by se mohly zvýšit.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo změnu normativů.

Dávky na bydlení by se mohly od ledna mírně zvýšit. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž navrhuje zvednout tzv. normativní náklady na bydlení, z nichž se pomoc potřebným od státu vypočítává.

Resort vychází z růstu spotřebních cen. Připravované vládní nařízení se změnou normativů uveřejnila na svém webu vláda.

Finanční částky upravuje každý rok. Pro ten příští by jejich navýšení mělo být nižší než letos. Na dávky by po něm bylo podle ministerstva potřeba asi 321,6 milionu korun navíc.

Měsíční náklady na bydlení se stanovují podle počtu osob v domácnosti a velikosti bydliště. Pro početné rodiny a ve větších městech jsou vyšší.

Pro nájemní byty by se mohly podle návrhu zvednout o 102 až 460 korun, v družstevních a bytech v osobním vlastnictví pak o 60 až 175 korun. Částky za pevná paliva a náklady srovnatelné s nájemným se tentokrát upravovat nemají.

V České republice se vyplácejí dvě dávky na bydlení - příspěvek a doplatek.

Na příspěvek má právní nárok vlastník nebo nájemce, který je v bytě trvale hlášený, pokud mu na pokrytí nákladů na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent a jinde 30 procent příjmu.

Dávka odpovídá rozdílu mezi normativem a 0,3 či 0,35násobkem příjmu. Za přiměřenou bytovou plochu pro jednu osobu se považuje 38 metrů čtverečních, pro dvě 52, pro tři 68 a pro čtyři a víc lidí 82 metrů.

Doplatek má dorovnat výdaje na bydlení tak, aby občanům zbylo na živobytí.

"Mírné zvýšení dávek, reflektující vývoj cen v oblasti bydlení, pomůže seniorům, osobám se zdravotním postižením a rodinám s úhradou nákladů na jejich bydlení, a tím i k zajištění a udržení jejich přiměřeného bydlení," napsalo ministerstvo v podkladech pro vládu.

V Praze se letos státem stanovené náklady pohybují v nájemních bytech podle počtu lidí v domácnosti od 8.577 do 19.617 korun, ve vlastních či družstevních bytech od 4.872 do 11.769 korun. Od ledna by to mohlo být v nájmu 8.775 až 20.077 korun a ve vlastním od 4.932 do 11.944 korun.

V dalších místech republiky jsou podle velikosti bydliště náklady nižší než v metropoli. Nejmenší existují v obcích a městech s méně než 10.000 obyvateli.

V nájemních bytech tam činí od 5.374 korun pro jednu osobu do 12.703 korun pro početné rodiny, od ledna by to mohlo být 5.476 až 12.955 korun.

Ve vlastních a družstevních bytech jsou mimopražské normativy stejné jako v hlavním městě - mají činit od ledna od 4.932 do 11.944 korun místo letošních 4.872 až 11.769 korun.

Podle expertů na sociální problematiku by mohlo příjemců dávek přibývat. V době nařízených omezení proti koronavirové nákaze řada lidí přišla o příjem či o jeho část.

V minulých letech, kdy rostly fin. výdělky, počet příjemců i výdaje na dávky klesaly.

Letos za první tři čtvrtletí úřady práce vyplatily na obou dávkách zhruba 6,5 miliardy korun. Příspěvek v září pobíralo 147.900 lidí a doplatek 31.900 lidí.

Loni se za celý rok vydalo zhruba 8,7 miliardy Kč. V prosinci úřady práce poskytly 169.500 příspěvků a 33.100 doplatků.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»