Provozuje:
Juris Real Estate

Co vám hrozí při pozdním podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí?

V případě, že jste nabyli nově nemovitou věc, vznikla Vám povinnost podat daňové přiznání na místně příslušný finanční úřad, ve kterém je nutné uvést nově nabyté nemovité věci a vyčíslit daň.

Co vám hrozí při pozdním podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí?

autor. JURIS REAL

V případě, že jste nabyli nově nemovitou věc, vznikla Vám povinnost podat daňové přiznání na místně příslušný finanční úřad, ve kterém je nutné uvést nově nabyté nemovité věci a vyčíslit daň.

Pro účely této daně se vychází ze stavu zapsaného v katastru nemovitostí k datu 1.1.2015.

„Ačkoliv již uplynula zákonná lhůta pro podání daňového přiznání a žádost o prodloužení lhůty ani žádost o navrácení lhůty v předešlý stav nelze podat, existuje tzv. bezsankční lhůta, která činí 5 pracovních dnů. Přiznání k dani z nemovitých věcí je tedy možné podat do data 9.2.2015 a toto podání nebude podléhat žádným sankcím,“ říká Marie Jacková z poradenské společnosti Fučík&partneři. Pro poplatníky, kteří mají zpřístupněnou datovou schránku, platí od 1.1.2015 povinnost podat daňové přiznání pouze elektronicky, ostatní poplatníci tj. ti, co nemají datovou schránku, mohou podat přiznání v listinné podobě.

Pokud přiznání vlastník nestihne podat do 9.2.2015, vztahují se na něho sankce v podobě pokuty za opožděné daňové přiznání. Sankce je stanovena na 0,05% za každý následující den prodlení (nejvýše 5% stanovené daně), nicméně pokud nepřesáhne pokuta částku 200 Kč, pokuta se k úhradě nepředepíše. „Aby tedy byla pokuta příslušným finančním úřadem předepsána k úhradě, musela by částka daně překročit částku 4 000 Kč. V případě, že by od příslušného finančního úřadu byla doručena výzva k podání daňového přiznání a přiznání nebylo podáno ve stanové lhůtě, hrozí pokuta ve výši nejméně 500 Kč,“ dodává Marie Jacková. Jelikož je daň z nemovitých věcí splatná až k 31.5.2015, nevzniká do této lhůty žádná sankce v podobě úroku z prodlení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»