Provozuje:
Juris Real Estate

Co učinit při pořízení nemovitosti?

Při pořízení bytu či rodinného domu vás čeká zejména papírování. Poskytujeme našim čtenářům jednoduché, avšak srozumitelné rady.

Co učinit při pořízení nemovitosti?

autor. JURIS REAL

Při pořízení bytu či rodinného domu vás čeká zejména papírování. Poskytujeme našim čtenářům jednoduché, avšak srozumitelné rady.

Po koupi bytu nebo rodinného domu vás čeká v prvé řadě vyřízení trvalého pobytu a převedení či přihlášení plateb za elektřinu, vodu a popř. plyn. Pokud se stěhujete, avšak např. dodavatele elektřiny měnit nechcete, požádejte o převedení odběru na nové místo. U Pražské energetiky i u jiných dodavatelů tak můžete učinit elektronicky. Odběr vody musíte zařídit, jestliže bydlíte v rodinném domě, v bytových domech to za vás většinou udělá dobrá (ochotná) správcovská firma (pozn. realitní kancelář) či SVJ, stejně jako u dálkového odběru tepla. Kvůli nahlášení změny trvalého bydliště však budete zcela určitě muset na městský či obecní úřad, abyste si nechali vyřídit nový občanský průkaz.

K trvalému pobytu nezapomeňte přihlásit i děti, změnu pak nahlaste k nim do školy i k sobě do zaměstnání. Změna trvalého bydliště stojí 50 korun, nová občanka je v tomto případě zadarmo. Na úřadě budete muset vyplnit přihlašovací lístek k trvalému pobytu. To, že někde bydlíte, musíte doložit ve vašem případě kupní smlouvou. Na místě vám ustřihnou roh občanského průkazu a budete žádat o nový. Pakliže se stěhujete do menší vesnice, může se stát, že zatímco bydliště nahlásíte přímo na místním úřadě, kvůli občanskému průkazu budete muset do větší obce. Požádat o něj musíte do patnácti dnů ode dne změny bydliště. Změnu bydliště byste vzápětí měli ohlásit na dalších místech - na katastrálním úřadě, a to i v případě, že se stěhujete do vlastní nemovitosti, jejíž zápis do katastru jste možná nedávno vyřizovali. Nezapomeňte na dopravní inspektorát, popř. udělejte změnu v registru vozidel. Změnu trvalého bydliště musíte nahlásit i zdravotní pojišťovně, to lze u většiny z nich elektronicky či písemně poštou. OSVČ musí změnu nahlásit na finanční, resp. živnostenský úřad a Českou správu sociálního zabezpečení. Tam to nahlaste i v případě, že pobíráte nějaké dávky, jako třeba ženy na rodičovské dovolené. Přihlásit se musíte rovněž k platbě daně z nemovitosti, a to do konce měsíce ledna roku následujícího po tom, co byt či dům změnily vlastníky (s využitím Wallerová, R. Co udělat po koupi bytu? Příloha deníku Mladá fronta DNES, dne 27. 4. 2012, s. 4.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»