Provozuje:
Juris Real Estate

Co dělat s neférovými vlastníky bytů v SVJ?

Dnes přinášíme aktuální téma o neplatičích příspěvků do fondu oprav a vodného a stočného v SVJ.

Co dělat s neférovými vlastníky bytů v SVJ?

Dnes přinášíme aktuální téma o neplatičích příspěvků do fondu oprav a vodného a stočného v SVJ.

autor. JURIS REAL

Neplatiči mezi vlastníky bytů jsou strašákem.

Majitelé bytů se stále častěji potýkají s problémem, že někteří vlastníci v domě neplatí stanovené platby na správu domu a za některé služby, které zajišťuje s dodavateli společenství vlastníků jednotek (SVJ). Jde často o desetitisícové a někdy i statisícové částky, které samozřejmě citelně chybějí. Pořádní vlastníci musí kvůli tomu často platit za dlužníky ze svého. Co lze s neplatiči dělat? První věcí, kterou nutno učinit, je s dlužníkem mluvit o tom, proč neplatí a kdy hodlá dluhy dorovnat. A vysvětlit mu i dopady na ostatní vlastníky. Snadnější je případ, jde-li jen o jeho krátkodobou finanční tíseň a vlastník má zájem vše dřív nebo později doplatit. V takovém případě je důležité dohodu písemně stvrdit, včetně splátkového kalendáře. Horší je případ, je-li někdo notorický neplatič. Sem patří i případy, kdy někdo žije v mylném přesvědčení, že když je vlastníkem bytu, že se může platbám vyhnout. Takoví lidé často nechtějí o problému s nikým ani mluvit. Nezapomeňte upozornit každého dlužníka, že mu hrozí soud a že je i v jeho zájmu co nejdříve dluh uhradit. Mimo jiné proto, že SVJ přísluší za opožděné platby přímo ze zákona úrok z prodlení. Ten v současnosti činí 7, 75 procenta ročně. Smluvní pokutu za nedodržení závazku lze ale stanovit pouze dohodou. Nevyplývá automaticky ze zákona a nelze ji určit jednostranným prohlášením. Pokud domluvy ani dohody nepomohou a je jasné, že k obratu v přístupu dlužníka nedojde, je nutné řešit záležitost soudně. Tedy aby soud rozhodl, že pohledávka SVJ je oprávněná a že dlužník je povinen svůj závazek uhradit. Soudní cesty se řada SVJ obává. Je si vědoma, že soudní řízení může trvat dlouhou dobu a že bude muset do soudního rozhodnutí nést náklady na podání žaloby. Ty by však rozhodně neměly odradit. Je-li například předmětem řízení zaplacení dlužné částky 100 tisíc korun, činí soudní poplatek pět tisíc korun. Někdy hraje velkou roli i to, že se lidé v domě znají třeba i desítky let a teď by měli něco řešit před soudem. To je samozřejmě nutno všechno bedlivě zvážit. Ale jde-i o jasný případ notorického neplatiče a chytráka, který chce co nejsnadněji žít na úkor ostatních, je každé odkládání žaloby zbytečnou ztrátou času. Mimo jiné i proto, že když dlužník zjistí, že SVJ své domluvy nemíní naplno, pod hrozbou soudu své závazky někdy uhradí.

Podle názoru většiny odborníků na bytové právo může žalobu podat za všechny vlastníky SVJ jako právnická osoba. Není tedy třeba, aby ji podávali všichni vlastníci v hromadné žalobě. Rozhodnutí soudu, které nabylo právní moci, má pro SVJ velký význam. Jde-li o dluhy týkající se správy domu, to je zejména příspěvků do fondu oprav, poplatků správci domu, pojištění atd. (respektive zálohy na tyto účely), vzniká na základě pravomocného rozhodnutí soudu ze zákona zástavní právo SVJ k bytu dlužníka. Jednoduše řečeno, vlastníkovi bytu už zcela reálně hrozí, že v rámci výkonu rozhodnutí bude jeho byt prodán a z výtěžku uhrazen dluh SVJ. Zástavní právo k bytu dlužníka rozhodnutím soudu naopak nevzniká v případě, pokud dluží úhrady za služby zprostředkovávané SVJ. To je ty, které se týkají třeba ústředního vytápění, vodného a stočného, provozu výtahu, úklidu v domě apod. I v takovém případě se však pravomocným soudním rozhodnutím situace SVJ výrazně zlepší. Pohledávku lze vymáhat i přes soudního exekutora (Čechlovský, Vl. Neplatiči mezi vlastníky bytů jsou strašákem. Deník Právo, dne 10. 3. 2012, s. 19.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»