Provozuje:
Juris Real Estate

Cizinci se zbavují českých bytů pod cenou, a to např. na pražských Vinohradech.

Ceny bytů, kterých se v České republice zbavují cizinci, skokově klesají. Zahraniční majitelé prodávají byty, rodinné a činžovní domy, poněvadž se snaží získat alespoň část své investice zpět. Mají ale i jiné důvody.

Cizinci se zbavují českých bytů pod cenou, a to např. na pražských Vinohradech.

autor. JURIS REAL

Ceny bytů, kterých se v České republice zbavují cizinci, skokově klesají. Zahraniční majitelé prodávají byty, rodinné a činžovní domy, poněvadž se snaží získat alespoň část své investice zpět. Mají ale i jiné důvody.

Nejčastěji pak koupíte levný byt od Nizozemců, Rusů nebo Britů, kteří se rozhodli ČR opustit.

Podle realitních kanceláří se zahraniční vlastníci nemovitostí v tuzemsku nejčastěji zbavují bytů. Právě u nich totiž cena klesla nejvíc. "Za posledních pět let klesly ceny všech nemovitostí, velký pokles byl ale zaznamenán hlavně u bytů. Např. byty kategorie 3+1 od září 2008 do srpna 2013 zlevnily podle našich statistik o více než 31 procent," potvrzuje provozovatel sítě realitních portálů Michal Pich. Rusové chtějí byty ve Francii. Kromě snahy získat zpět alespoň část své investice ale mají cizinci i jiné důvody, proč se byty a domy v Česku snaží prodat. "Například řada Rusů prodává nemovitosti proto, že chce nakoupit nové, ale ve Francie či Velké Británii," vysvětluje Petr Ort z vysoké školy Bankovní institut.

Cizinci se podle něj nejčastěji zbavují nemovitostí v oblastech, kde se odchýlila tržní cena od reálné hodnoty nemovitosti. "Takovou oblastí jsou třeba Karlovy Vary. Často se ale cizinci zbavují nemovitostí i tam, kde došlo k vyčerpání poptávky. To je třeba případ Lipenské přehrady," vysvětluje Ort. Celkový podíl nemovitostí, které v Česku patří cizincům, je těžké odhadnout. "Řadu nemovitostí totiž vlastní společnosti s ručením omezeným nebo akciové společnosti," vysvětluje Pich s tím, že takové firmy jsou sice registrované v České republice, ale často mají zahraniční vlastníky.

Přesto se ale odborníci shodují, že nejvíc nemovitostí cizinci vlastní v Praze 2,v Karlových Varech či v pražských Stodůlkách. "V těchto lokalitách má zahraničního majitele až 20 procent všech nemovitostí. Naopak na Rakovnicku, v Rychnově nad Kněžnou nebo v Bruntále vlastní cizinci maximálně pět procent nemovitostí," tvrdí Ort. Zájem mají i Číňané Navzdory tomu, že po celém Česku přibývá zahraničních vlastníků, kteří se potřebují své nemovitosti rychle zbavit, v Praze a Brně cizinci byty a domy stále nakupují. "Podle indikací trhu totiž Prahu objevili noví investoři z Francie a Belgie," potvrzuje Ort s tím, že tradičními investory jsou např. Izraelci. "Mezi byty budou nejlepší investicí ty o podlahové ploše 40 až 60 metrů čtverečních v Praze 3 a Praze 5, velký potenciál rozvoje má do budoucna Praha 8. Z mimopražských lokalit je předpoklad pozitivního vývoje v Brně, v Olomouci a Hradci Králové," dodává Ort. Podle realitních makléřů navíc v poslední době roste zájem o české byty i u čínské klientely.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»