Provozuje:
Juris Real Estate

Církve se soudí až o stovky nemovitostí.

Církve v čele s římskokatolickou církví žalují stát o stovky nemovitostí kvůli „zadním vrátkům“ v zákoně o církevních restitucích. Žalobami se domáhají majetku, který vlastní kraje či obce, ale také firmy a soukromníci.

Církve se soudí až o stovky nemovitostí.

autor. JURIS REAL

Církve v čele s římskokatolickou církví žalují stát o stovky nemovitostí kvůli „zadním vrátkům“ v zákoně o církevních restitucích. Žalobami se domáhají majetku, který vlastní kraje či obce, ale také firmy a soukromníci.

„Nároky církví kraje odmítají jako neoprávněné. Krajský majetek není a ani nemůže být předmětem vydávání církvím. Ty již za tento majetek dostávají od státu dle uzavřených smluv o vypořádání paušální náhradu," říká právník Petr Šťovíček, který pomáhá krajům řešit církevní restituce. Náhrada církvím za majetek, který již vlastní kraje či obce by měla dosáhnout asi 96 miliard korun. Církev se ale soudí i o majetek, který přešel od státu v době vzniku krajů či při přerozdělení státního majetku městům. „Stát neměl k věci komplexní přístup. Na jedné straně začal v roce 1991 platit blokační paragraf. Zároveň stát přijímal v průběhu dvaceti let jiné zákony, kterými převáděl blokované věci na třetí osoby, takže sám nerespektoval normu, kterou přijal," vysvětluje právník Martin Brunovský z advokátní kanceláře Houška, která zastupuje ve sporech katolickou církev.

Například v Jihočeském kraji podala církev do konce loňského roku 130 žalob. „Celorepublikově to bude do tisícovky žalob jen od římskokatolické církve," uvedl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Olomoucká Kongregace sester Neposkvrněného Početí Panny Marie žádá přezkoumání převodu bývalého kláštera a dnešního domova pro seniory na město, ke kterému došlo před více než pěti lety. „Věříme, že stát jednal legálně. Žaloba nás zaskočila, sestry se za těch pět let proti převodu neozvaly," říká místostarosta Pavel Brettschneider.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»