Provozuje:
Juris Real Estate

Chrám sv. Barbory letos čeká několik úprav.

Pocítí je hlavně turisté.

Chrám sv. Barbory letos čeká několik úprav.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Pocítí je hlavně turisté.

V Kutné Hoře spějí do finále opravy severního křídla Jezuitské koleje, v níž sídlí Galerie Středočeského kraje, i přilehlých zahrad. "Připravuje se také úprava orientačního systému pro turisty a obměna expozice na emporách. Práce proběhnou v dílčích etapách tak, aby nedošlo k omezení provozu chrámu," uvedla Němcová.

Farnost rovněž plánuje obnovu zvonů Michal a Ludvík, které jsou umístěny v jižní věži bývalé Jezuitské koleje. Tyto zvony odnepaměti patří k chrámu svaté Barbory a ohlašují slavnosti a svátky i jiné události veřejného života. V současnosti jsou oba zvony vyřazeny z provozu kvůli špatnému technickému stavu.

Chrám svaté Barbory loni navštívilo přes 324.000 turistů, to je meziročně o 4,7 procenta méně. Jedním z důvodů poklesu návštěvnosti mohlo být sloučení vstupného do přízemí chrámu, na vnitřní balkony neboli empory a do kaple Božího Těla. Díky této změně jsou však vnitřní balkony celoročně přístupné, dříve byly otevřeny jen od dubna do října.

Stavba pětilodního chrámu začala roku 1388 a jejím prvním architektem byl pravděpodobně Jan Parléř. Po husitských válkách stavba ustrnula, znovu se začalo budovat v polovině 16. století a dokončena byla až počátkem 20. století.

Mezi jejími staviteli byli Matyáš Rejsek a Benedikt Rejt. Chrám budovaný po vzoru francouzských katedrál je velmi zdobný, v interiéru se zachovala jedinečná galerie pozdně gotických a renesančních maleb z 15. století.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»