Provozuje:
Juris Real Estate

Chmelaři očekávají průměrnou úrodu.

Odhad se pohybuje kolem 6 300 tun suchého chmele. Loni se sklizeň propadla meziročně téměř o čtvrtinu na 5 126 tun. Pěstitelům pomohl déšť v posledních dnech. Kvalita plodiny je podle prvních rozborů dobrá.

Chmelaři očekávají průměrnou úrodu.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Odhad se pohybuje kolem 6 300 tun suchého chmele. Loni se sklizeň propadla meziročně téměř o čtvrtinu na 5 126 tun. Pěstitelům pomohl déšť v posledních dnech. Kvalita plodiny je podle prvních rozborů dobrá.

Sklizeň začne kolem 20. srpna. Uvedl to na chmelařském dni ve Stekníku u Žatce předseda Svazu pěstitelů chmele České republiky Luboš Hejda. "Bez vláhy z minulého týdne bychom na tom byli podobně jako loni," řekl Hejda. Extrémní sucho panovalo v Poohří celé jaro a vysoké teploty byly i v červenci. Chmel sice už odkvetl, ale musí ještě odrůst a uzavřít. Aby pěstitelé současnou vláhu zužitkovali, vyjedou traktory mezi sloupy možná o něco později než obvykle. Na sklizeň je připravena technika i brigádníci, nasmlouvaní s ročním předstihem. Ručně už se nečeše, ale musí se chmel sebrat, když spadne, nebo strhnout réva v místě, kam se nedostane traktor s česačkou. "Zahraniční pracovníci jsou velmi vítaní, domácí pracovní silou bychom to snad ani nezvládli," poznamenal Hejda.

Experti už udělali první rozbor, z něhož vyplynulo, že kvalita je dobrá. Pěstitelé si letos poradili se škůdci i chorobami, chmelnicím se vyhnuly kroupy a porosty jsou podle Hejdy v pořádku. "Věříme, že pivovary budou spokojeny," uvedl Hejda. Pěstitelé budou letos sklízet chmel z 5 003 hektarů, což je o 17 hektarů méně než loni. Největší zastoupení má jemná aromatická odrůda Žatecký poloraný červeňák. Smlouvy mají pěstitelé uzavřeny zhruba na pět let dopředu, aby měla jedna strana zajištěna odbyt a druhá dodávku. Cena piva loni na podzim nebo od Nového roku v ČR vzrostla. Podle Hejdy však chmel netvoří podstatnou částku v kalkulačním vzorci a navíc je zajištěn na základě dlouhodobých smluv. "Věřím, že pokud se pivo bude zdražovat, nebude to kvůli chmelu," uvedl Hejda.

Situace českých pěstitelů se podle předsedy společnosti Chmelařství, družstvo Žatec, Zdeňka Rosy za posledních deset let zlepšila. "Ačkoliv nerostla plocha, investuje se do technologií a obnovy chmelnic," uvedl. Cena za Žatecký poloraný červeňák se podle něj pohybuje kolem 220.000 až 300.000 korun za tunu suchého chmele. Chmel zůstává jednou z nemnoha položek agrárního zahraničního obchodu, u nichž má ČR dlouhodobě kladné saldo. Na export jde ročně 60 až 80 procent úrody, nejvíce do Japonska a Číny. Loni dosáhly plochy pěstování chmele ve světě svého maxima, pěstoval se na ploše 60.672 hektarů. Ve výměře patří České republice třetí místo po USA a Německu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»