Provozuje:
Juris Real Estate

Čeští chmelaři se obávají dopadů dlouhodobého sucha.

Nejvyšší stupeň, tedy extrémní sucho, kopíruje chmelařské oblasti. Jestliže bude deficit vláhy pokračovat, může významně ovlivnit počátek vegetace chmele.

Čeští chmelaři se obávají dopadů dlouhodobého sucha.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Nejvyšší stupeň, tedy extrémní sucho, kopíruje chmelařské oblasti. Jestliže bude deficit vláhy pokračovat, může významně ovlivnit počátek vegetace chmele.

Nejvíce jsou ohroženy nové porosty. Propad ve výnosech přitom zaznamenali chmelaři kvůli suchu již loni.

Jednoletý výpadek lze díky zásobám pivovarů ustát.

"Pokud by se situace opakovala, mělo by to velmi zásadní vliv na rozsah pěstování chmele v České republice. O český chmel je stále zájem a snahou pěstitelů je tuto poptávku naplnit a udržet si obchodní partnery. K tomu pěstitelé vynakládají značné úsilí," sdělil ČTK Michal Kovařík ze Svazu pěstitelů chmele.

Z celé sklizně v ČR zůstává v tuzemsku zhruba 20 procent, zbytek míří na export.

Srážkový deficit pondělní déšť jen zmírnil. Podle portálu Intersucho se špatná situace nadále očekává mj. právě v Polabí a Poohří. Suchému počasí lze podle pěstitelů stěží jakkoli čelit.

"Při zakládání chmelnic je vhodné vybírat pozemky s vyšší hladinou spodní vody, pozemky u vodních toků. Na druhou stranu narážíme na různé restrikce při použití přípravků na ochranu rostlin v případě polohy chmelnice v ochranných pásmech vodních zdrojů. Kvůli tomu např. skončil s pěstováním chmele podnik na Roudnicku," konstatoval Kovařík. Pěstitelé, kteří mají závlahy, ještě plně nezavlažují, poněvadž se ve chmelnicích aktuálně pracuje, navěšují se a zapichují drátky a postupně se ještě bude zavádět réva.

V loňském roce pěstitelé sklidili 5 126 tun chmele z výměry 5 020 hektarů, což bylo o 75 hektarů více oproti roku 2017. Sklidilo se však meziročně o 25 procent méně chmele. Slabá sklizeň byla dána především suchým a horkým počasím v letních měsících loňského roku. Na řadě míst byl srážkový deficit nebo počet tropických dní rekordní.

Podprůměrný výnos 1,02 tuny z hektaru měl dopad na tržby pěstitelů, kteří žádali o kompenzace za sucho.

"Odhadujeme, že nějakou kompenzaci mohla obdržet přibližně třetina pěstitelů. Bohužel v případě kompenzací u tržních komodit přistoupilo Ministerstvo zemědělství ČR ke krácení vlivem převisu objemu podaných žádostí," uzavřel Kovařík.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»