Provozuje:
Juris Real Estate

Český trh s nemovitostmi se v roce 2018 dál přehřívá!

Nejnovější data z OECD ukazují, že nadhodnocenost českého realitního trhu postupně narůstá. I když v roce 2018 postupně zvolňuje dynamika růstu cen rezidenčních nemovitostí, ty pořád pádí meziročně vpřed rychleji než nájmy nebo mzdy.

Český trh s nemovitostmi se v roce 2018 dál přehřívá!

autor. JURIS REAL

Nejnovější data z OECD ukazují, že nadhodnocenost českého realitního trhu postupně narůstá. I když v roce 2018 postupně zvolňuje dynamika růstu cen rezidenčních nemovitostí, ty pořád pádí meziročně vpřed rychleji než nájmy nebo mzdy.

Především vůči příjmům domácností jsou tak ceny nemovitostí hodně vysoko nad dlouhodobým průměrem – podle našich propočtů skoro 2 směrodatné odchylky. Z tohoto pohledu se zdá nadhodnocení vůči nájmům o poznání menší – poměr cen nemovitostí k nájmům je nad dlouhodobým průměrem stále necelou jednu směrodatnou odchylku. Poslední čísla tak potvrzují naše závěry z konce minulého roku. Český realitní trh je v průměru drahý pro domácnosti, které chtějí bydlet – koupit nemovitost a splácet ji ze svého příjmu. Naopak nemusí být nutně předražené pro domácnosti, které peníze jednoduše mají, chtějí je do nemovitostí uložit a inkasovat nájem.

A jak se bude situace vyvíjet dál? Čeká nás pravděpodobně další ochlazení realitního trhu.

V průběhu roku 2018 pravděpodobně nakonec tempo mezd postupně překoná růst cen nemovitostí a cenová dostupnost bydlení by se měla přestat zhoršovat.

I tak ale zůstane pro řadu domácnosti špatná a vedle vysokých cen k tomu již dnes přispívají nová makroprudenční opatření České národní banky (zabraňující nezdravému zadlužení na přehřátém realitním trhu) a víc a víc také rostoucí úrokové sazby.

Počet nově poskytnutých hypotečních úvěrů tak pravděpodobně bude dál pozvolna klesat ze svých maxim dosažených na přelomu roku 2016 a 2017 (Zdroj: Bureš, www.hypoindex.cz)




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»