Provozuje:
Juris Real Estate

České stavebnictví se dlouhodobě topí v problémech.

Vypadalo to, že už se blýská na lepší časy, ale opak je pravdou. Podle údajů Českého statistického úřadu stavební produkce v červenci 2014 meziročně klesla reálně o 3,7 procenta.

České stavebnictví se dlouhodobě topí v problémech.

autor. JURIS REAL

Vypadalo to, že už se blýská na lepší časy, ale opak je pravdou. Podle údajů Českého statistického úřadu stavební produkce v červenci 2014 meziročně klesla reálně o 3,7 procenta.

Stavební úřady vydaly podle meziročního srovnání o 2,8 procenta stavebních povolení více a jejich orientační hodnota klesla o 2,2 procenta.

Přitom to původně vypadalo, že stavebnictví dosáhlo svého dna a už pomalu začne růst. Jenže nepomohla ani větší výstavba bytů.

Meziročně bylo zahájeno o 22,9 procenta bytů více a dokončeno bylo o 4,5 % bytů více.

„Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v červenci 2014 meziměsíčně nižší o 3,0 %.

Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 7,8 % (příspěvek –5,5 procentního bodu) a tento pokles byl zčásti způsoben velmi vysokou srovnávací základnou z července minulého roku, kdy probíhaly intenzivní opravy po povodních. Produkce inženýrského stavitelství se zvýšila o 6,2 % (příspěvek +1,8 p. b.). Stavební produkce od počátku roku do konce července 2014 klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 26,2 %,“ uvedl Český statistický úřad.

Přitom v červnu stavební produkce meziročně reálně vzrostla o 5,1 procenta.

Vypadlo to, že výstavba nových bytů vytáhne české stavebnictví z temnoty. V červnu se jich totiž oproti minulému roku začalo stavět o 45 procent bytů více než v roce 2013. Dokončeno jich v červnu bylo dokonce o 14,7 procenta víc. Jenže červenec přinesl zase data, která ukazují, že stavební firmy rozhodně nemají vyhráno.

„Aktuální data jsou studenou sprchou. A to především pro všechny bezbřehé optimisty, kteří v posledních dnech tvrdili, že odvětví je z nejhoršího venku. Není tomu tak! Bohužel se potvrzuje to, na co jsme celé jaro a léto upozorňovali, že odvětví z kraje roku žilo pouze z efektu letošní teplé zimy a nízké meziroční srovnávací základny. Skutečná situace ve stavebnictví je zcela tristní, firmy se doslova perou o zakázky a musí stále propouštět. Jedinou fungující částí stavebnictví je výstavba bytů, a to především v Praze. Celé odvětví se začíná opět nořit zpátky do hlubin, návratu na předkrizovou úroveň se dočkáme nejdříve na konci této dekády,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol.

Nejhorší má ale stavebnictví za sebou.

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB bylo jasné, že silné výsledky stavebnictví v prvním pololetí nejsou zatím udržitelné. Přesto to nejhorší z pohledu posledních šesti let má už stavebnictví prý za sebou. Zlepšuje se situace v zakázkách a obrat k lepšímu postupně zažívá i trh s byty.

Počet zahájených bytů v červenci 2014 meziročně vzrostl o 22,9 procenta a dosáhl hodnoty 2 629 bytů. Naopak klesl počet zahájených bytů v rodinných domech, a to o 1,8 procenta, u bytů v bytových domech došlo k růstu o 62,8 %. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 4,5 % a činil 1 634 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 9,6 %, v bytových domech se snížil o 19,2 %.

“Dlouhodobá recese stavebnictví se pomalu stává minulostí a nyní jde jen o to, aby svým dílem přispěl i veřejný sektor v podobě nových zakázek, které byly v posledních letech terčem úsporných opatření. Letošní celoroční výsledek stavebnictví by mohl být mírně pozitivní, byť se bude zřejmě jednat pouze o kladnou nulu,” uvedl Dufek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»