Provozuje:
Juris Real Estate

České stavebnictví jako jediný pilíř české ekonomiky letos neustále klesá.

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu se stavební produkce v červenci meziročně propadla reálně o 16,3 procenta. Poklesl také počet zahájených bytů, kterých se začalo stavět meziročně o 15,1 procenta méně.

České stavebnictví jako jediný pilíř české ekonomiky letos neustále klesá.

autor. JURIS REAL

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu se stavební produkce v červenci meziročně propadla reálně o 16,3 procenta. Poklesl také počet zahájených bytů, kterých se začalo stavět meziročně o 15,1 procenta méně.

V bytových domech se letos v červenci začalo stavět dokonce o 65,2 procenta méně bytů než ve stejném měsíci loňského roku.

Stavebnictví, které se na HDP země podílí zhruba šesti procenty, je pomyslnou černou ovcí makroekonomické rodiny. Zatímco ostatní hospodářská odvětví letos utěšeně rostou, stavebnictví stále hledá své dno.

Nedostatek velkých státních investic a nesmyslně přebujelá administrativa novou výstavbu zaráží hlouběji a hlouběji.

Stavaři i developeři by rádi uspokojili enormní poptávku po novém bydlení, kvůli povolovacím procesu, který je nejsložitější ze zemí EU, však nestíhají doplňovat nabídku novými byty.

To dokládají i čísla ČSÚ, podle kterých se v červenci začalo v celé republice stavět 1910 nových bytů, což představuje meziroční pokles o 15,1 procenta. Pokud se podíváme pouze na bytové domy, tak zde se nová výstavba takřka zastavila.

Světlo na konci tohoto klesajícího tunelu není vidět ani náhodou. To je špatná zpráva hlavně pro stovky tisíc lidí, které stavebnictví živí. Naděje, že by se současné nepřátelské legislativní prostředí výrazněji změnilo, totiž není.

Ministerstvo dopravy nyní opatrně couvá ze závazku připravit nový zákon o liniových stavbách, který by výrazně urychlil stavbu klíčové infrastruktury – tedy například dálnic a železnic.

Zpoždění nabírá také novela klíčového stavebního zákona, která jediná může zjednodušit a tím i zrychlit získání stavebního povolení jak pro velké developery, tak i drobné stavebníky.

Bez těchto nutných změn však bude české stavebnictví pokračovat v propadu a stavaři budou s obavami každý měsíc čekat na další negativní statistiky ČSÚ.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»