Provozuje:
Juris Real Estate

České pozemky lákají cizince.

Rusové u nás začali nakupovat pozemky ve velkém. Jen Sberbank na ně od března půjčila již 150 milionů korun.

České pozemky lákají cizince.

autor. Jakub Král

Rusové u nás začali nakupovat pozemky ve velkém. Jen Sberbank na ně od března půjčila již 150 milionů korun.

Poptávka po zemědělské půdě, která ještě před několika lety měla téměř nulovou hodnotu, roste. Vedle tuzemských zemědělců, dlouhodobých investorů i spekulantů se o půdu stále více zajímají cizinci. "Dlouhodobě velkou poptávku představuje ruská klientela," uvádí Petr Mazel z realitní sítě RE/MAX Horizont. Rusové českou půdu nakupovali již před pěti lety, později ale zájem trochu opadl.

"Ovšem se vstupem ruské Sberbank na český trh dochází k opětovnému oživení poptávky. Ochotný přístup banky k úvěrování znamená opětovně zvýšený zájem ruských kupujících. V poslední době roste i zájem ze strany čínské klientely," dodává Mazel. V těchto případech se jedná o investory. Rusové se v poslední době soustředí kromě zemědělské půdy i na nákup stavebních parcel. Ruská Sberbank, která v ČR působí teprve čtvrtý měsíc, již svým klientům na nákup zemědělské půdy půjčila 150 milionů korun. "Nakupuje se všude, nicméně hlavně je to na jižní Moravě a ve středních Čechách, tvrdí mluvčí Sberbank Lucie Hálová. Kupující podle ní za půdu utratí od šesti do deseti korun za metr čtvereční. Při horní hranici ceny by tak Sberbank dosud financovala pořízení zhruba 1500 hektarů půdy. Šéfové krajských a okresních poboček Agrární komory ČR o skupování velkých lánů zatím neslyšeli.

"U nás možná nakupují po kouscích, ale o nic velkého určitě nejde," říká např. Josef Erhard, šéf agrární komory Karlovarského kraje, kde nemovitosti tradičně nakupují Rusové. Podíl půdy, kterou v České republice nakoupili cizinci, zůstává stále poměrně nízký. "Např. v okrese Rokycany se jedná o 250 hektarů z celkových 25 tisíc hektarů půdy, tedy jedno procento. V okrese Domažlice je to asi tisíc hektarů z celkových 60 tisíc hektarů, tedy asi dvě procenta," vypočítává Jiří Jaklín, majitel rokycanské společnosti Agroservis, která zprostředkovává obchody se zemědělskými nemovitostmi. Upozorňuje však na to, že i menší nákupy cizích státních příslušníků v Čechách i na Moravě vyvolávají silné emoce. Mezi takové případy patří investice nizozemské společnosti Bohemen Grondfonds, která před několika lety nakoupila pozemky v oblasti Libkovy Vody a Vlásenic-Drbohlav na Pelhřimovsku. Šlo přitom o nákup 500 hektarů, což tvoří méně než jedno procento zemědělské půdy na Pelhřimovsku.

Němci a Rakušané podle Jaklína nejčastěji nakupují v pohraničí. Jedná se většinou o lidi, kteří zde plánují skutečně hospodařit. "Jde o obyčejné zemědělce, kteří se do ČR bojí, neboť neznají úřady, neznají řeč. Navíc mají své finanční limity. Nejsou to tak velké objemy," říká Jaklín. Mezi další národnosti, které se o českou půdu většinou zajímají, protože tu chtějí hospodařit, patří Nizozemci, Belgičané či Britové. "Typicky tu mají zemědělské usedlosti, ale vychází to zhruba jedna farma na okres a oni přikupují pozemky kolem ní," vysvětluje Jaklín (Kreuzigerová, P. Česká půda láká pozemky. deník Lidové noviny-příloha Peníze&Byznys, dne 19. 7. 2013, s. 14.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»