Provozuje:
Juris Real Estate

Česká národní banka zmrazila hypoteční trh, zájem o hypotéky klesl.

Úrokové sazby naopak razantně rostou.

Česká národní banka zmrazila hypoteční trh, zájem o hypotéky klesl.

autor. JURIS REAL (s využitím Ekospol)

Úrokové sazby naopak razantně rostou.

Rostoucí národní hospodářství, stoupající platy ani v podstatě nulová nezaměstnanost nedokázaly loni vykompenzovat dopad nesmyslných zásahů ČNB do hypotečního trhu.

Její výrazné omezení dostupnosti vedlo k tomu, že loni klesl zájem o hypotéky. Počet nově sjednaných hypotečních úvěrů klesl podle aktuálních dat ukazatele Fincentrum Hypoindex pod stotisícovou hranici.

Významnou roli sehrálo také pětinásobné zvýšení základní úrokové sazby ze strany centrálních bankéřů, které se promítlo do zdražení všech typů úvěrů včetně těch hypotečních. To se projevilo zejména na konci loňského roku, kdy průměrná hypoteční sazba zdražila podle Fincentrum Hypoindexu nejrychleji za posledních deset let a dostala se těsně pod tříprocentní hranici (2,91 procenta). Doba dostupných hypoték tak definitivně skončila. Minimálně nízkopříjmové i středněpříjmové domácnosti či mladí lidé na startu kariéry jsou od nich odstřihnutí. Problémy to způsobí nejen zájemcům o vlastní nemovitost, ale celému realitnímu trhu. Jen u nových bytů totiž tvořili klienti financující jeho nákup pomocí hypotečního úvěru až polovinu. Tento poměr se však teď zcela jistě změní in favorem (ve prospěch) investorů. A lidé, kteří by si dříve byt koupili, budou nyní odkázáni pouze na nájemní bydlení se všemi nevýhodami, které s sebou nese. Za bydlení však neušetří, protože nájemné na mnoha místech dokonce převyšuje výši splátek hypotéky.

Zvýšit pozornost však musí i ty domácnosti, které v minulých dvou letech využily rekordně nízkých úroků a pořídily si hypotéku tzv. „na krev“, tedy bez dostatečných rezerv.

Doporučuji proto, aby tyto domácnosti využily času, který jim zbývá do konce fixačního období, a vytvořily si dostatečnou rezervu, případně aby zapracovaly na zvýšení příjmu.

Jinak o vlastní vysněné bydlení přijdou. Problémy by pak musel řešit celý realitní trh i bankovní sektor. Spouštěčem další realitní krize by tak paradoxně byla ČNB a její nedávné kroky. Růst hypotečních sazeb se totiž nezastaví, naopak bude zcela jistě ještě růst.

Po skončení současného fixačního období tak spoustu domácností čekají velké problémy, protože jim mohou skokově narůst měsíční splátky. Jestliže už nyní mají rodinný rozpočet napjatý, pak za pár let mohou přijít existenciální problémy.

Doporučuji proto, aby tyto domácnosti využily času, který jim zbývá do konce fixačního období, a vytvořily si dostatečnou rezervu, případně aby zapracovaly na zvýšení příjmu.

Jinak o vlastní vysněné bydlení přijdou. Problémy by pak musel řešit celý realitní trh i bankovní sektor. Spouštěčem další realitní krize by tak paradoxně byla ČNB a její nedávné kroky.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»