Provozuje:
Juris Real Estate

Česká národní banka ponechala základní úrok na 7 procentech.

Inflaci čeká až kolem 20 procent.

Česká národní banka ponechala základní úrok na 7 procentech.

autor. JURIS REAL, ČTK

Inflaci čeká až kolem 20 procent.

Bankovní rada ČNB ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Jednala poprvé v čele s novým guvernérem Alešem Michlem, který je odpůrcem předchozího zvyšování sazeb.

Analytiky rozhodnutí nepřekvapilo, další mírný růst sazeb by podle nich mohl přijít na podzim. Centrální banka rovněž zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, pro příští rok ho naopak zhoršila.

Meziroční růst spotřebitelských cen očekává ČNB na podzim kolem 20 procent, průměrnou inflaci za letošní rok 16,5 procenta.

Bankovní rada jednala v novém složení, Michl převzal post guvernéra na počátku července a zároveň se vyměnili tři členové rady ze sedmi.

Podle guvernéra bylo pro čtvrteční rozhodnutí o sazbách pět členů rady, dva hlasovali pro zvýšení sazeb o jeden procentní bod.

Šlo tak o první ponechání sazeb po sedmi nadstandardních zvýšeních základní sazby o více než 0,25 procentního bodu za sebou.

Pro snížení inflace podle Michla nestačí zvyšování sazeb, jsou potřeba také umírněné mzdové požadavky a odpovědná rozpočtová politika.

"Bankovní rada nyní vyčká na další data, která vyhodnotí, a na příštím zasedání rozhodne, zda sazby zůstanou stabilní, nebo se zvýší," doplnil.

Obměněná Michlova bankovní rada se zatím profiluje vzhledem k sazbám velmi opatrně, a to včetně nových členů, podotkl analytik ČSOB Jan Bureš.

Trh v tuto chvíli předpokládá, že se sazby ČNB mohou letos ještě zvýšit, ale poměrně mírně, a neměly by přesáhnout 7,5 procenta, uvedl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Za rok by základní sazby měly podle očekávání trhu být 6,5 procenta, dodal.

Ještě jedno zvýšení úrokových sazeb předpokládá analytik Komerční banky Martin Gürtler, ČNB k tomu podle něj donutí dynamický cenový vývoj a přetrvávající tlaky na oslabení koruny.

Michl ve čtvrtek zopakoval, že bankovní rada bude nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Stabilitu sazeb uvítali zaměstnavatelé. Jejich další zvýšení by pro firmy znamenalo dodatečné finanční náklady na úvěrové financování, shodly se Svaz průmyslu a dopravy a Hospodářská komora.

Podle jejího ředitele odboru legislativy Ladislava Minčiče je to plus i pro státní rozpočet, který se bojí nákladné dluhové služby.

Tuzemské národní hospodářství čelí silným nákladovým inflačním tlakům, které mají původ ve vnějším prostředí, i poptávkovým tlakům plynoucím z domácí ekonomiky, uvedl guvernér.

Spotřebu domácností, která je klíčová pro další vývoj poptávkové inflace, tlumí podle něj vysoké ceny energií a potravin, negativní nálada a vyšší úrokové sazby. Na druhou stranu nezaměstnanost zůstává nízká, doplnil.

Průmyslová výroba zatím podle Michla odolává zvýšeným nákladům a problémům v dodavatelských řetězcích. Zahraniční poptávka už ale má negativní vliv na HDP. Předstihové ukazatele indikují další zpomalení zahraniční poptávky, poznamenal.

Odhad růstu ekonomiky pro letošní rok ČNB zlepšila na 2,3 procenta z 0,8 procenta, což uváděla v předchozí květnové prognóze. Pro příští rok očekává růst HDP o 1,1 procenta, dosud to bylo 3,6 procenta.

"Čekáme, že přibrzdí domácí poptávka. Spotřeba domácností bude zasažena poklesem reálných příjmů. Růst mezd nepokryje růst životních nákladů," prohlásil Michl.

Na průměrných 16,5 procenta za celý letošní rok odhad inflace ČNB zvýšila z předchozích 13,1 procenta. Podle posledních zveřejněných údajů Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o 17,2 procenta, a jejich růst tak zrychlil podvanácté za sebou.

"Nacházíme se v období extrémní nejistoty. Válka na Ukrajině a s ní spojené rostoucí ceny energií mohou inflaci dále přiživit," sdělil Michl v předmluvě ke Zprávě o měnové stabilitě. V příštím roce ČNB počítá se zpomalením inflace na 9,5 procenta, do roku a půl centrální banka podle guvernéra očekává snížení k úrovni dvou procent.

Jednání bankovní rady se zúčastnil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dopředu ohlásil, že by rád centrálním bankéřům řekl, že zvládnout vysokou inflaci je společným cílem vlády a ČNB. Čtvrteční rozhodnutí o sazbách veřejně nekomentoval.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»