Provozuje:
Juris Real Estate

Česká národní banka počtvrté za sebou zvýšila úrokové sazby.

Bankovní rada ČNB na svém včerejším jednání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 25 bazických bodů na 1,75 %. Současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 2,75 % a diskontní sazby na 0,75 %.

Česká národní banka počtvrté za sebou zvýšila úrokové sazby.

autor. JURIS REAL

Bankovní rada ČNB na svém včerejším jednání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 25 bazických bodů na 1,75 %. Současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 2,75 % a diskontní sazby na 0,75 %.

Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 2. listopadu 2018.

„ČNB tak reaguje na zvyšující se ceny v ekonomice. Ty plynou jednak z rostoucích mezd v České republice, na kterých se odráží extrémně nízká nezaměstnanost, ale i z rostoucích cen komodit a energií na světových burzách. Ani kurz koruny v poslední době ČNB moc nepomáhá. Na počátku roku domácí měna přestala posilovat a tím přestala tlumit inflaci,“ podotkl Viktor Zeisel z Komerční banky.

Rok 2019 bude nejspíš obdobím zvýšené nejistoty jak pro ekonomiku, tak i pro měnovou politiku.

„Je otázkou, jak se slabší růst české ekonomiky promítne do prognózy inflace a do očekávání vývoje kurzu české měny a v konečném kontextu do následného vývoje úroků ČNB. Je dosti pravděpodobné, že představa o vývoji úroků ČNB bude samotnou bankovní radou v průběhu roku 2019 dále upravována, především pokud by došlo k výraznějšímu ochlazení globálního hospodářského růstu,“ komentuje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE. “Zásadním problémem je, že centrální bankéři nejsou za svá rozhodnutí, kterým přitom zcela zásadně ovlivňují životy milionů lidí, nijak zodpovědní. Mohou si různě experimentovat a zkoušet uvádět nejrůznější makroekonomické teorie do praxe jak se jim zamane bez ohledu na důsledky,” říká Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»