Provozuje:
Juris Real Estate

Češi získali uranový důl v Mongolsku.

Česká firma Uranium Industry začne příští rok dobývat uran v Mongolsku. Získala totiž od mongolské vlády těžební licenci na základě které může začít s těžbou ložiska v hodnotě kolem půl miliardy dolarů.

Češi získali uranový důl v Mongolsku.

autor. JURIS REAL

Česká firma Uranium Industry začne příští rok dobývat uran v Mongolsku. Získala totiž od mongolské vlády těžební licenci na základě které může začít s těžbou ložiska v hodnotě kolem půl miliardy dolarů.

Podle deníku E15 získala společnost licenci po tříletém snažení jako jediná z mezinárodní konkurence. Ta čítala například ruský Rosatom, francouzskou Arevu nebo čínskou CNC. "Konkurence naší firmou pohrdala, o to větší jsme měli lepší východisko," řekl E15 šéf Uranium Industry Milan Klečka. Deník podotýká, že firma navíc v Mongolsku jedná o třech dalších průzkumných licencích. Pokud by získala svolení k těžbě i zde, kontroloval by český kapitál naleziště se zásobami kolem 120 tisíc tun uranu. To je zhruba tolik, jako Česko vytěžilo za celou svoji historii, srovnává deník.

E15 dále upozorňuje, že dohodě předcházel červencový nákup průzkumných licencí od kanadské těžební firmy Denison Mines za 20 milionů dolarů. Podle deníku chce firma uran nabídnout nejprve energetické společnosti ČEZ, pokud by z obchodu sešlo, putoval by artikl na komoditní burzu. "V takovém případě by bylo možné očekávat zájem především ze strany Indie a Číny," řekl E15 Klečka. Deník dodává, že s přípravnými pracemi začne český těžař příští rok na jaře. Důl s životností 15 let by měl za současných tržních podmínek vydělat kolem čtvrt miliardy dolarů, zakončuje E15. Česká společnost Uranium Industry je zaměřena především na provádění geologického průzkumu, těžby a následného zpracování uranových rud v zahraničí, v zemích s dlouhodobou tradicí vzájemných vztahů, kde dříve dlouhodobě pracovaly československé geologické expedice. Jedná se tedy především o Mongolsko a Vietnam.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»