Provozuje:
Juris Real Estate

Češi za energie zpravidla ušetří.

Firmy si připlatí za elektřinu.

Češi za energie zpravidla ušetří.

autor. JURIS REAL, ČTK

Firmy si připlatí za elektřinu.

Češi v příštím roce zpravidla ušetří za elektřinu a plyn. Vyplývá to z oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který část výsledné ceny stanovuje, a vyjádření analytiků.

Někteří lidé mohou podle expertů ušetřit stovky až nižší tisíce korun ročně, jiným se cena prakticky nezmění. Záleží na konkrétní smlouvě, distribučním území a také k čemu danou komoditu lidé využívají a jak jsou ve vyhledávání nabídek aktivní.

Za elektřinu si naopak připlatí firmy a podniky, důvodem je předpokládaný nárůst podpory pro tzv. zelené zdroje.

ERÚ uvedl, že regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti příští rok klesne v průměru o 1,7 procenta a u plynu o 1,6 procenta.

Pro velmi vysoké a vysoké napětí, které využívají mj. průmyslové podniky, naproti tomu vzroste regulovaná složka ceny elektřiny pro příští rok o 11,5, resp. 6,5 pct.

Cena plynu pro velkoodběratele by naopak mohla klesnout, úřad počítá s poklesem celorepublikového průměru regulovaných cen o 3,2 procenta.

"Nejvíce ušetří ty domácnosti, které intenzivně danou komoditu využívají. To znamená, kteří buď elektřinou nebo plynem nejen vaří, ale zejména topí. Celkové úspory se v odhadu mohou pohybovat u domácností pro větší spotřeby na úrovni čtyř procent, u plynu je to až kolem sedmi procent celkových ročních nákladů na energii," konstatoval předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

V případě domácností tvoří regulovaná část stanovována úřadem přibližně polovinu výsledné ceny elektřiny, u plynu necelou třetinu. V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé. Pro podniky pak tvoří regulovaná složka kolem 40 procent výsledné ceny elektřiny, u plynu zhruba čtvrtinu.

"V současné době předpokládáme, že pro domácnosti dojde ke snížení celkové ceny a pro vysoké a velmi vysoké napětí při zachování ceny silové elektřiny jako v loňském roce dojde k nárůstu maximálně okolo dvou až tří procent, což je na úrovni inflace. Považuji to za dobrou zprávu, vezmu-li v potaz, že cenu negativně ovlivňuje naprosto nezodpovědná politika při podpoře obnovitelných zdrojů v letech 2009 až 2010, což nás ročně stojí skoro 50 miliard korun," řekl ČTK ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Více než polovinu nákladů na podporované zdroje, 27 miliard korun, uhradí státní rozpočet. Zbývající část pokrývají zákazníci. "Drobní spotřebitelé ve většině případů přispívají 495 korun z každé odebrané megawatthodiny elektřiny, což je zároveň zákonný strop, který nesmíme překročit. Velcí odběratelé proti tomu přispívají typicky podle svého rezervovaného příkonu, což je pro ně výhodnější a bude tomu tak i nadále, ačkoliv příspěvek vzroste," uvedl Trávníček.

ERÚ kvůli předpokládanému navýšení nákladů požádal dopisem ministerstvo financí, aby zvážilo navýšení příspěvku na podporované zdroje ze státního rozpočtu.

Havlíček i Trávníček uvedli, že pro příští rok mohla být státní dotace nižší, podle informací Trávníčka se původně uvažovalo nad zhruba 24 miliardami korun.

"Danou situaci jsme s ERÚ i ministerstvem financí aktivně řešili, podařilo se nám obhájit 27 miliard korun, původně bylo méně," potvrdil Havlíček. Požadavek ERÚ na další zvýšení státní dotace má z pohledu průmyslu smysl, uzavřela Hospodářská komora.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»