Provozuje:
Juris Real Estate

Češi se nemají rádi se svými sousedy aneb zajímavý výzkum Raifky.

Lidem nevadí stavebně-technické nedostatky bytu, ale spíše jejich sousedé.

Češi se nemají rádi se svými sousedy aneb zajímavý výzkum Raifky.

autor. JURIS REAL

Lidem nevadí stavebně-technické nedostatky bytu, ale spíše jejich sousedé.

Uvedla to ve svém průzkumu Raiffeisen stavební spořitelna.

Špatný stav domu vadí podle průzkumu jen sedmi procentům respondentů. Kdežto se sousedy a ostatními nájemnci má problém až 21 procent dotázaných. Obyvatelům bytových domů také vadí nepořádek, hluk a lhostejný postoj ostatních k dění v bytovém domě. Problémy často tkví také ve špatné komunikaci s vedením domu nebo bezohlednost sousedů. Co se týče technických závad, nejvíce se lidé pozastavují nad zastaralými výtahy, špatným zabezpečením vchodu a nedostatečnou vybaveností domu.

Za největší překážku v dobrém sousedském soužití lidé uváděli kouření (34,2 %) následované hlučností (33,3 %). Pokud nepomáhá domluva, lze tento problém částečně řešit klimatizací na chodbách, odhlučněním nebo zvukotěsnými dveřmi,“ říká Dagmar Jonášová z Raiffeisen stavební spořitelny. Obvyklým problémem je to, že obyvatelé domu po sobě neuklízejí například při stěhování nebo při rekonstrukci. Ve společných prostorách domu pak po nich zůstanou bahnité šlápoty, odřené rohy nebo dokonce vylitá barva. K dobrým sousedským vztahům také nepřispívá lenost. Často se některým už nechce vynést odpadkový koš, tak ho dávají na chodbu. U nich doma to pak nesmrdí. Ale chudáci sousedé, kteří se vracejí z práce později. Plusem je, že obyvatelé domu chodí na schůze společenství vlastníků nebo bytových družstev. O dění v domě se zajímá 83 procent lidí. Polovina dotázaných tvrdí, že na schůze chodí vždy a třetina se o to aspoň snaží. Většinou jsou také obyvatelé spokojeni s vedením SVJ nebo BD. Když už si někdo stěžuje, tak hlavně na neefektivitu a neschopnost představenstva. Ačkoliv má většina lidí pocit, že má dostatek informací od vedení domu, obeznámenost s některými zásadními záležitostmi někdy přeci jen chybí. „Jen 56 % respondentů je dostatečně informováno o tak důležitých věcech, jako jsou rozhodnutí o úvěrech a hospodaření domu. O plánech na další rok informují SVJ a BD své členy ještě méně. Takovou zkušenost má polovina dotázaných,“ doplňuje Dagmar Jonášová z Raiffeisen stavební spořitelny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»