Provozuje:
Juris Real Estate

Češi porovnávali bydlení před rokem 1989 s dnešní situací.

Společnost FINEP ve spolupráci s výzkumnou agenturou Stem Mark realizovala v těchto dnech průzkum, ve kterém se zajímala o to, jak po dvaceti pěti letech od Sametové revoluce Češi vnímají svou situaci s bydlením.

Češi porovnávali bydlení před rokem 1989 s dnešní situací.

autor. JURIS REAL

Společnost FINEP ve spolupráci s výzkumnou agenturou Stem Mark realizovala v těchto dnech průzkum, ve kterém se zajímala o to, jak po dvaceti pěti letech od Sametové revoluce Češi vnímají svou situaci s bydlením.

Je snazší sehnat si byt? Je dostupnější? A žijí v lepším standardu?

„Bezesporu dobrou zprávou je, že celých 52 % respondentů uvedlo, že jsou spokojenější se svým bydlením v současné době. Na období před rokem 1989 v tomto ohledu nevzpomínají rádi,“ říká Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti FINEP.

Jen 16 % z dotázaných je přesvědčeno o tom, že byli se svým bydlením spokojenější před Sametovou revolucí, která přinesla zásadní změny nejen v politickém životě v tehdejším Československu, ale i v přístupu k bydlení, a to od fáze jeho pořízení, přes standardy, až po vybavení. Se svou současnou situací jsou spokojenější muži (57 %), než ženy (47,5 %).

„Je to dáno také pohledem na bydlení – zatímco pro muže bývají často podstatnější kvalita a standard stavby, případně velikost bytu, pro ženy hrají důležitou roli také například vnitřní vybavení bytu,“ vysvětluje rozdíly Tomáš Pardubický.

A přidává další čísla, která ukazují na rozdíly napříč Českou republikou. „Zajímavé například je, že jsou spokojenější lidé starší, mladí mají více očekávání a vnitřního neklidu a v sobě mají tedy také méně spokojenosti.“ Spokojenější jsou lidé s vyšším vzděláním, ve velkých městech, více v Čechách, než na Moravě. „Fakt, že s bydlením jsou spokojenější spíše lidé ve větších městech je dán tím, že především v nich a v jejich okolí probíhá největší část současné výstavby, zatímco v menších městech či vesnicích se v posledních 25 letech mnohdy, bohužel, v otázce bydlení příliš nezměnilo,“ doplňuje Pardubický. Bez zajímavosti není ani to, že spokojenější lidé se svým bydlením jsou ve Středních Čechách, zatímco Praha skončila až na druhém místě.

Žijeme v podobně velkém bytě, jako před rokem 1989, změnil se ale standard

Podle jedné třetiny dotázaných respondentů bydlí ve stejně velkém, nebo podobně velkém bytě, jako před rokem 1989. Přibližně 23,5 % si polepšilo a bydlí ve větším bytě, necelých 13 % z dotázaných si naopak podle vlastních slov pohoršilo a přestěhovali se do menšího bytu. „V tomto ohledu je zřejmé, že standard bydlení se v České republice stále výrazně nemění a že převažují byty o velikosti 2+1, nebo 3+1,“ říká Tomáš Pardubický. Co se naopak vyvíjí, je standard bydlení, který za posledních 25 let prošel zásadním vývojem. Více než 30 % oslovených lidí přiznalo, že žije ve vyšším standardu, než měli před rokem 1989, jen 8 % považuje svůj současný standard bydlení za horší, než před rokem 1989. „Změnilo se vlastně vše – materiály a technologie výstavby, zpřísnily se stavení normy, díky čemuž je bydlení výrazně kvalitnější, změnil se přístup k urbanismu, díky tomu již není zástavba tak hustá a byty jsou tedy světlejší, změnily se požadavky na lokalitu a její vybavenost, ale také na vnitřní vybavení bytu,“ popisuje Tomáš Pardubický. Přesto podle něj jsou Češi stále jiní ve svých požadavcích oproti například obyvatelům západoevropských měst. „V České republice lidí preferují spíše velký byt a jsou ochotni slevit z jeho standardu případně kvality lokality, v západních zemích je trendem spíše vyšší standard bytu za cenu jeho menší rozlohy,“ vysvětluje Pardubický.

Je bydlení dostupnější?

Téměř 31 % obyvatel České republiky je přesvědčeno o tom, že bydlení bylo dostupnější před rokem 1989. Ukázal to alespoň průzkum, který realizovala společnosti Stem Mark. A bylo to jedno z jeho velkých překvapení. „Na jednu stranu se na byt dlouze čekalo a přidělené byty ne vždy odpovídaly očekávání, na stranu druhou po finanční stránce se mohlo zdát bydlení před rokem 89 dostupnější. Pravděpodobně i proto téměř jedna třetina oslovených uvedla, že bydlení bylo dostupnější před rokem 1989,“ hodnotí překvapivý výsledek generální ředitel společnosti FINEP, Tomáš Pardubický. Podle 22 % respondentů bylo bydlení před rokem 1989 dostupnější, než je dnes. „Je sice pravda, že dříve byly byty přidělovány a většina se tak po delší době dočkala bydlení, které ale bylo jen nájemní. Teprve v posledních 25 letech se zde stabilizuje situace soukromého vlastnictví bydlení a ještě několik generací potrvá, než dojde k úplnému narovnání stavu, které je běžné v evropských zemích, které nebyly součástí socialistického bloku,“ říká Pardubický. A jak dodává, díky velmi nízké úrokové sazbě, relativně dostupným hypotékám, nízkým cenám bytů i široké nabídce je v současné době zajištění bydlení relativně snadné.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»