Provozuje:
Juris Real Estate

Češi plánují utrácet v nákupních galériích méně než před pandemií.

Pandemie koronaviru by měla mít i pro futuro (do budoucna) negativní dopad na návštěvnost obchodních center v tuzemsku. Toto zjištění vyplývá z výzkumu agentury Ipsos. Průzkum se uskutečnil od 29. května do 3. června a zúčastnilo se ho 1 100 lidí.

Češi plánují utrácet v nákupních galériích méně než před pandemií.

autor. JURIS REAL, ČTK

Pandemie koronaviru by měla mít i pro futuro (do budoucna) negativní dopad na návštěvnost obchodních center v tuzemsku. Toto zjištění vyplývá z výzkumu agentury Ipsos. Průzkum se uskutečnil od 29. května do 3. června a zúčastnilo se ho 1 100 lidí.

Podle něj 24 procent nakupujících plánuje aktuálně do obchodních center chodit méně nebo vůbec. Chystají v nich rovněž utrácet méně peněz. Lidé mají strach především z ekonomických následků pandemie. "Z našich výzkumů víme, že se 55 procent lidí obává dopadu pandemie na jejich příjem, třetina pracujících se přímo obává propouštění v jejich firmě. 59 procent také říká, že bude muset nyní více šetřit," konstatoval ředitel agentury Ipsos Jakub Malý. Kvůli velké koncentraci lidí a zvýšenému riziku nákazy koronavirem má z návštěvy obchodních center obavy zhruba čtvrtina Čechů.

Před pandemií přitom navštěvovaly obchodní centra alespoň jednou za 14 dní dvě třetiny populace, nejčastěji lidé z velkých měst s více než 100 tisíci obyvateli. Běžná útrata za jednu návštěvu se pohybovala mezi 500 až 2 000 korunami.

Čtvrtina návštěvníků chce v současné době při nákupech utrácet méně, jedná se hlavně o ženy a mladé lidi do 35 let.

"Možný pokles businessu v prodejnách v obchodních centrech způsobuje značné obavy vlastníků a ředitelů firem, pro které jsou příjmy z kamenných prodejen zásadní," sdělil Václav Hrbek, předseda Retailové asociace sdružující více než 120 firem a značek, které mají kamenné obchody v obchodních centrech.

Pouze pět procent Čechů aktuálně plánuje častější návštěvy obchodních center a jen tři procenta lidí se chystají více utrácet.

Před pandemií preferovalo cestu vlastním autem na nákupy 51 procent Čechů. Nyní to je 63 procent lidí.

Na počátku června omezovalo cestování MHD kvůli obavám z nákazy 42 procent lidí. Dvě třetiny veřejnosti se snažily vyhýbat místům s vyšší koncentrací lidí.

Nakupující by pro větší pocit bezpečí uvítali v obchodních centrech více dezinfekce, kontrolu dodržování hygienických nařízení a omezování většího počtu lidí.

Během pandemie vzrostl počet lidí, kteří nakupovali zboží online.

V případě knih, hraček a zboží z lékárny činil nárůst 17 procent, u kosmetiky a parfémů 16 procent.

"Asi desetina lidí bude v tomto trendu pokračovat a bude i nadále toto zboží nakupovat online," dodala agentura.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»