Provozuje:
Juris Real Estate

Češi opět začali kupovat byty.

Hypotéky jsou rekordně levné, nicméně ceny nemovitostí porostou.

Češi opět začali kupovat byty.

autor. JURIS REAL

Hypotéky jsou rekordně levné, nicméně ceny nemovitostí porostou.

Tak jenom v metropoli prodali developeři od ledna do června 2850 nových bytů, za které lidé utratili 10 miliard korun.

Lépe se prodávají i starší byty, domy nebo pozemky.

Zájem je také o pronájem nemovitosti.

Důkazem oživení trhu s nemovitostmi je rychlejší růst jejich cen.

Prvních šest měsíců letošního roku ukazuje, že trh s byty v České republice pokračuje ve svém oživení. S byty se čile obchoduje a ceny nepatrně, ale stabilně rostou. S důvěrou lidí v další růst ekonomiky se vytrácejí obavy ze ztráty zaměstnání. Zájem o pořízení nemovitosti podporují i rekordně levné hypotéky a také fakt, že oproti roku 2008 spadly ceny průměrně o půl milionu korun. Jen v hlavním městě prodali developeři od ledna do června už 2850 nových bytů, přibližně o pětinu více oproti loňsku. V Brně se ve stejném období zvedly prodeje dokonce o 89 procent.

Podle společnosti Trikaya v Brně lidé za nové byty od začátku roku utratili už jeden a čtvrt miliardy korun, v Praze to podle předběžných odhadů je dokonce 10 miliard. Marcel Soural, šéf stavebně developerské skupiny Trigema, odhaduje, že se v letošním roce v Praze prodá zhruba 5500 nových bytů – loni to bylo přibližně o deset procent méně. Lépe se prodávají i starší byty, rodinné domky i pozemky. "Starších bytů jsme prodali o čtyři procenta více," říká Hanuš Němeček, provozní a obchodní ředitel realitní kanceláře Re/Max, která má pobočky po celé republice.

Ceny nemovitostí se letos definitivně odlepily ode dna. Potvrzuje to i lídr trhu Hypoteční banka, podle níž v prvním pololetí ceny bytů stouply víc než o jedno procento. Za celý rok bude cenový nárůst ale vyšší. "Očekáváme, že průměrná cena bytu mezi posledním čtvrtletím 2014 a 2013 vzroste přibližně o tři procenta," říká Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

"Ceny bytů rostou sice pomaleji než ceny rodinných domů, ale na druhou stranu rostou rychleji, než tomu bylo v loňském roce," dodává. Roste také zájem o větší byty. Hypoteční banka, která poskytuje kolem 27 procent všech nových hypoték, uvádí, že nejvíc jich jde právě na nákup třípokojového bytu. Velký zájem je pak také o byty na pronájem. V pražských developerských projektech si ho podle průzkumu CEEC Research mezi 38 společnostmi pořizuje jeden ze čtyř kupujících.

Letošní hypotéky jsou nad očekávání levné.

Pokud totiž začátkem roku analytici vůbec nějaké další zlevňování úvěrů připouštěli, mluvili jen o sazbě těsně pod tři procenta. Nyní se ale některé nabídky pohybují dokonce už kolem dvou procent a měsíční splátka milionové hypotéky na 20 let se tak dostává jen na pět tisíc korun. "Je to dané kombinací dvou hlavních faktorů: Česká spořitelna, Hypoteční banka a Komerční banka chtějí získat co největší objem nových obchodů, a cena zdrojů, ze kterých se banky financují, letos dál klesla," informuje Libor Ostatek, šéf makléřské společnosti Golem Finance, která spolupracuje s většinou bank. Zlevňování hypoték přitom ještě nemusí končit. "Banky si letos nedaly žádné prázdniny a nasazují snížené sazby. Pokud budou chtít uspět i v tradičních podzimních akčních nabídkách, budou muset být ještě atraktivnější," tvrdí Ostatek.

V České republice nyní splácí hypotéku už téměř každá pátá domácnost, jejímž členem je někdo v produktivním věku. To je o polovinu víc než před krizí, která začala v roce 2008.

Na zvýšenou poptávku už reagují i developeři. Například Ekospol na jaře zařadil do prodeje 700 bytů a developer Central Group, lídr tuzemského rezidenčního trhu, letos nakoupil pozemky na stavbu dalších 1900 bytů v hodnotě 4,5 miliardy korun. Růst cen nemovitostí příští rok zřejmě nabere na obrátkách. Ekonomika by totiž měla růst rychleji, inflace zůstane nízká a mzdy porostou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»