Provozuje:
Juris Real Estate

Češi mají vyšší úspory než dluhy.

Každý čtvrtý Evropan má přitom jak úspory, tak dluhy.

Češi mají vyšší úspory než dluhy.

autor. JURIS REAL

Každý čtvrtý Evropan má přitom jak úspory, tak dluhy.

Výsledky mezinárodního průzkumu ING Bank ukázaly, že více než pětina (22 %) Evropanů splácí nějaký nehypoteční úvěr a zároveň spoří. Průměrný Evropan má přitom naspořen 1,5násobek dlužné částky, takže by své závazky mohl bez problémů a s rezervou splatit. Češi dokonce evropský průměr s poměrem 164 % úspor vůči dluhu převyšují. „Někdo snad může mít racionální důvody, proč zároveň spořit i mít nehypoteční dluh – například proto, aby měl neustále rezervu na neočekávané výdaje. Současné velmi nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů navíc mohou vyvolávat nesprávný dojem, že stejně příznivé jsou i úroky z ostatních dluhů. To však nebývá pravda a rozdíl v úrokových sazbách hypotečních a nehypotečních úvěrů je v praxi často velmi významný. Proto občanům doporučujeme, aby si v případě, že mají vysoké úspory a zároveň splácejí nehypoteční úvěr, porovnali úrokové sazby obou produktů a část dluhu případně z úspor splatili,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank v ČR, a dodává: „Evropané totiž denně zaplatí až 880 milionů korun na úrocích z úvěrů, které by si mohli splacením dluhu ušetřit.“

Nejvíce naspořeno mají Španělé, jejichž úspory převyšují dluhy dokonce trojnásobně, následují Belgičané a Britové. Závazky by naopak z úspor nedokázali pokrýt například Francouzi, Turci nebo Rakušané. Pokud bychom porovnali úspory a dluhy na individuální bázi, dokázalo by své závazky okamžitě splatit šest z deseti Evropanů. Zbylých 40 % by dluhy mohlo alespoň snížit. U nás v České republice by mohlo splatit závazky z úspor 56 % obyvatel.

Podle expertů z ING existují dva hlavní důvody, proč lidé vytvářejí úspory a zároveň drží dluh, který by z nich mohli splatit. Zaprvé je to neznalost úrokových sazeb u úvěrových produktů, která vede k tomu, že si lidé neuvědomují skutečné částky, které na úrocích přeplácejí. Zadruhé pak zřejmě přemýšlejí o úvěrových a spořicích produktech odděleně a nedokážou si dát do souvislosti výnosy a ztráty a potenciální výhody ze splacení dluhu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»