Provozuje:
Juris Real Estate

Češi, Moravané a Slezané se kvůli rodině stěhují více než kvůli práci.

Při výběru bytu by měli dát i na emoce.

Češi, Moravané a Slezané se kvůli rodině stěhují více než kvůli práci.

autor. JURIS REAL

Při výběru bytu by měli dát i na emoce.

Češi se nejčastěji stěhují kvůli rodině a nejméně často kvůli práci. Neradi též opouštějí místo svého rodiště, podle údajů ČSÚ tvoří rodáci v průměru polovinu obyvatel všech obcí.

Jestliže už se rozhodnou místo svého narození opustit, míří nejčastěji do Prahy, kde existuje největší meziroční přírůstek obyvatel v ČR.

Situaci na realitním trhu s byty v hlavním městě to neusnadňuje. Zájem o byty je veliký. Sílící poptávka je i o rozvíjející se předměstské lokality.

„Realitně-sociologický vývoj z devadesátých let minulého století, kdy lidé odcházeli do menších obcí a vesnic, už dávno pominul. V současnosti zaznamenáváme trend stěhování lidí z centra města na předměstí. Jedním z důvodů je samozřejmě kupní cena nemovitosti. V centru může stát byt 2+kk až pět milionů korun, za stejnou cenu pořídíte na předměstí byt 3+kk,“ uvedl ředitel společnosti Star Group Tal Grozner. Podle Tala Groznera bydliště mimo centrum vyhledávají především lidé, kteří se do Prahy stěhují z menších měst a obcí a rodiny s dětmi. „Lidé, kteří nejsou zvyklí na ruch velkoměsta, obvykle kupují nemovitosti dál od centra v blízkosti zeleně, kde mají také veškeré zázemí, jako je supermarket, restaurace a místa pro sport. Většina klientů našeho projektu jsou obyvatelé z celé Prahy a mimopražští, kteří přišli do Prahy za prací a kupují si zde první bydlení,“ upřesnil Tal Grozner.

Rozhodnutí změnit bydliště pro Čechy není přitom snadné, obyvatelé větších měst neradi opouštějí svá rodiště. Dle statistik OECD jen tři až pět procent Čechů změnilo své bydliště kvůli práci, zato kvůli rodině se jich přestěhovalo až šedesát procent.

„Mladí lidé dnes zůstávají co nejdéle u rodičů a potom si obvykle pořizují byty s partnerem. Výběr bytu tak představuje jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v životě, a je tedy často doprovázen emocemi,“ uzavřel Tal Grozner.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»