Provozuje:
Juris Real Estate

Češi, Moravané a Slezané preferují vlastní bydlení.

Pronájem často vnímají jako dočasné řešení.

Češi, Moravané a Slezané preferují vlastní bydlení.

autor. JURIS REAL

Pronájem často vnímají jako dočasné řešení.

Stoupající počet bytů v osobním vlastnictví vůči nájemnímu bydlení jen potvrzuje, že ani vyšší pořizovací cena zájemce o vlastní střechu nad hlavou nijak neodrazuje.

Navíc údaje Českého statistického úřadu ukazují, že od roku 2001 do roku 2011 se počet bytů v osobním vlastnictví oproti nájmům zvýšil téměř o půl milionu.

„Zvýšenému zájmu klientů o financování vlastního bydlení jdeme vstříc nízkými úrokovými sazbami. Klasickou Hypotéku na bydlení nabízíme s úrokovou sazbou začínající na 1,59 % ročně. Hypotéku Refin může žadatel o refinancování původního úvěru získat již od 1,49 % ročně,“ říká Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů finanční skupiny Wüstenrot.

Vlastní bydlení je sázka na jistotu.

Pětina Čechů uvádí mezi hlavní důvody pořízení vlastního bydlení především vlastní realizaci prostor a zařízení interiéru podle svých představ.

Hnacím motorem v rozhodování je pro 18 % respondentů také pocit jistoty, kdy majitele nemůže nikdo vystěhovat, což lze považovat u nájemního bytu jako běžné riziko. Mezi hlavní motivaci uvádí čtvrtina Čechů i ekonomickou výhodnost či dobré zhodnocení financí.

Jen 4 % dotázaných si nemovitost pořídilo především pro své děti. Předpokládají, že jednou jim ji předají a usnadní jim tím situaci s bydlením.

Nemovitost může sloužit i jako investice.

S ohledem na očekávaný vývoj cen na trhu se investice do nemovitosti vyplatí. Při současných nízkých úrokových sazbách společně s vhodně zvolenou strategií je možné dostat se až na výnos okolo 5 % ročně.

„Zájemci o koupi bytu na investici by si měli vybírat v lokalitách, kde cena nemovitostí výhledově poroste. Například v Praze jsou pro tuto aktivitu vhodné části Prahy 5, 6 nebo Praha 3. Jejich investiční potenciál roste vzhledem k tomu, že se nacházejí v širším centru metropole, mají kvalitní občanskou vybavenost a dobrou dopravní dostupnost. V těchto čtvrtích lze zakoupené byty i výhodně pronajímat,“ doplňuje Klos.

Jako nejvýhodnější investicí se z mnoha důvodů jeví menší byty kategorie 1+kk, 1+1, 2+kk a 2+1. Splňují základní dvě kritéria úspěšného investičního bytu: kupní cena může být nižší a zároveň se dobře shánějí nájemníci, kteří budou ochotni platit nájem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»