Provozuje:
Juris Real Estate

Certifikát autorizovaného inspektora contra zástupce ombudsmana.

Inspektoři totiž v současné době občas vydávají certifikáty dodatečně, což lidem z okolí ztěžuje množnost vyjádřit se ke stavbě.

Certifikát autorizovaného inspektora contra zástupce ombudsmana.

autor. JURIS REAL

Inspektoři totiž v současné době občas vydávají certifikáty dodatečně, což lidem z okolí ztěžuje množnost vyjádřit se ke stavbě.

Jestliže je certifikát vydán dodatečně a lidé z okolí si stěžují, stavební úřad by se měl námitkami zabývat, vyplývá ze zveřejněné tiskové zprávy.

Problémem je podle Křečka dodatečné vydávání certifikátů na už rozestavěné stavby. "Stavební zákon takový postup výslovně nepřipouští," uvedl zástupce ombudsmana.

Právní postup dodatečného vydávání certifikátu totiž upírá lidem z okolí možnost ke stavbě se vyjádřit. Jediná možnost, jak už započatou stavbu zrealizovat, je podle Křečka požádat v rámci řízení o odstranění stavby o její dodatečné povolení.

Jako příklad uvedl zástupce ombudsmana výstavbu haly velkoformátových betonových desek v Hranicích na Moravě. Na stavbu byl vydán certifikát, s nímž nesouhlasili vlastníci sousedních nemovitostí.

Certifikát napadli správní žalobou a krajský soud jej zrušil. "Výstavba však už mezitím byla zahájena, proto stavební úřad po zrušení certifikátu zahájil řízení o odstranění nepovolené stavby. Následně ho ale zastavil poté, co autorizovaný inspektor vydal na stavbu nový certifikát," popsal případ Křeček. Avšak podle právního názoru zástupce ombudsmana je tento opakovaný certifikát zatížen závažnou právní vadou. Stavební úřad jej totiž vydal k již započaté stavbě. Podle Křečka tak upírá stěžovatelce její právo. "Ačkoli tzv. velká legislativní novela stavebního zákona z roku 2012 přinesla určité změny právní úpravy certifikátů vydávaných autorizovanými inspektory, problém nedostatečné právní ochrany vlastníků sousedních staveb a pozemků zcela odstraněn nebyl," dodal Křeček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»