Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny rezidenčních nemovitostí mírně rostou.

Na realitním trhu v České republice panuje pozitivní nálada.

Ceny rezidenčních nemovitostí mírně rostou.

autor. JURIS REAL

Na realitním trhu v České republice panuje pozitivní nálada.

Vývoj indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX) v prvním čtvrtletí letošního roku potvrdil mírný setrvalý růst cen všech typů rezidenčních nemovitostí. Prvenství v tempu růstu po dlouhé době zaznamenaly byty, a to s 1,0 pcb. Naopak nejmenší růst zaznamenaly ceny rodinných domů, a to o 0,5 pcb. Ty následovaly pozemky s růstem o 0,9 pcb. Zmiňovaný trend byl podpořen nízkými úrokovými sazbami i pozitivní náladou na českém realitním trhu, kterou zdokumentoval i Český úřad zeměměřičský a katastrální, který uvedl, že v loňském roce došlo k 14% nárůstu vkladů vlastnického práva.

•Průměrná tržní cena bytů v prvním čtvrtletí letošního roku mírně vzrostla, a dosáhla hodnoty indexu 98,4, tzn. že zůstává pouze 1,6 pcb pod výchozí hodnotou roku 2010.

•Ceny rodinných domů v průběhu prvního čtvrtletí roku 2015 pokračovaly ve velmi mírném růstu, a to o 0,5 pcb na výslednou rekordní hodnotu HB INDEXu 106,3.

•Mírně vzrostly také ceny pozemků, a to na výslednou hodnotu HB INDEXu 120,3.

Za výrazným nárůstem poptávky po úvěrech na bydlení stojí dva klíčové faktory.

Tím prvním jsou bezpochyby historicky nejnižší úrokové sazby u hypotečních úvěrů.

Na ten druhý vloni upozornil vývoj indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX), když odhalil změnu trendu a zahájení opětovného růstu cen všech typů rezidenčních nemovitostí.

Svůj podíl na rychlém startu hypotečního trhu v letošním roce má pravděpodobně i velice mírná zima, která umožnila zahájit stavební práce o několik týdnů dříve než v předešlých letech.

„Ceny bytových jednotek si podle HB INDEXu nadále udržují tempo mezičtvrtletního růstu okolo 1 %. Letos tak očekáváme, že se cenová úroveň dostane nad výchozí úroveň z ledna 2010. Na rozdíl od loňského roku byly v prvním čtvrtletí hlavními tahouny cenového růstu mimopražské lokality. Nejvyšší nárůst cen byl dosažen v Jihomoravském a Zlínském kraji, zatímco na Pardubicku ceny mírně klesaly. Vývoj v Praze – růst o 0,6 % – byl pod celorepublikovým průměrem. Prodeje novostaveb v Praze i Brně mírně rostly, a to včetně cen bytových jednotek v nich. Ty se u nových projektů zvýšily o více než 1 %. V Praze letos očekáváme rekordní prodeje, neboť developeři nyní uvádějí na trh i velké projekty s řádově více než 200 bytovými jednotkami. Ceny starších panelových bytů v uplynulém čtvrtletí rostly více než u cihlových. Největší zájem byl již tradičně o malometrážní byty, a to zejména v univerzitních městech jako je Praha, Brno, Olomouc či Plzeň, kde existuje jejich potenciál následného pronájmu studentům,“ uvedl Petr Němeček.

„HB INDEX u rodinných domů vykázal v uplynulém čtvrtletí nejmírnější nárůst ze všech segmentů trhu rezidenčních nemovitostí, přestože výstavbu v prvním kvartále letos podpořila i mírná zima. Do cen rodinných domů se již začíná promítat mírný nárůst cen stavebních materiálů. Na trhu je patrná mírně rostoucí nabídka developerské výstavby – převážně v oblasti řadových rodinných domů. I nadále pak setrvává zájem o rodinné domy ve zhoršeném stavu, které oslovují zákazníky nižší pořizovací cenou i možností postupných úprav dle vlastních představ. Stejně tak nadále přetrvává zájem o výstavbu nízkoenergetických domů podporovaných z programu ‘Zelená úsporám,‘“ uzavřel Němeček.

„Pozemky i nadále představují vůbec nejstabilnější segment z rezidenčních nemovitostí. Jsou vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady, u které navíc HB INDEX potvrzuje setrvalý mírný růst. Největší poptávka přetrvává u lokalit v okolí velkých měst. Zájem je však i o levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, které vlastníci pozemků nahrazují domácími čističkami, tepelnými čerpadly apod.,“ doplnil Němeček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»