Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny nových bytů v letošním roce porostou nejen díky vysoké poptávce.

K tržním tlakům na růst ceny se přidají i ty uměle vyvolané.

Ceny nových bytů v letošním roce porostou nejen díky vysoké poptávce.

autor. JURIS REAL

K tržním tlakům na růst ceny se přidají i ty uměle vyvolané.

Již v loňském roce zaznamenal trh nových bytů v metropoli plošný růst cen v řádu jednotek procent. Konkrétně u společnosti CENTRAL GROUP činil nárůst skutečně realizovaných cen zhruba 7 % oproti předchozímu roku. A predikce expertů se shodují, že další zdražování nových bytů lze očekávat i v letošním roce. Bohužel však nejen díky rekordní poptávce. K tržním tlakům na růst ceny se totiž přidají i ty uměle vyvolané – administrativní a legislativní. V uplynulém roce se v Praze prodalo nejvíce novostaveb v novodobé české historii, bezmála šest tisíc. Překonán byl i doposud nejlepší prodejní výsledek z roku 2007. Většina aktérů na realitním trhu se shoduje, že i v letošním roce lze očekávat další nárůst poptávky a sílící tendenci k mírnému zvyšování cen nových bytů v řádu jednotek procent ročně.

Silná poptávka a rostoucí ceny stavebních prací

Vysoká poptávka od Čechů i cizinců podporovaná rekordně nízkými úroky z hypoték není však jediným důvodem, který bude tlačit ceny novostaveb nahoru. Dalším významným faktorem jsou znovu rostoucí dodavatelské ceny stavebních prací, které souvisejí s pročištěním stavebního trhu a oživením investiční aktivity. „Dodavatelské ceny stavebních prací zaznamenaly své dno na přelomu let 2012 a 2013. Dnes již za ceny obvyklé v tomto období dodavatelé stavět nechtějí,“ říká Dušan Kunovský, šéf společnosti CENTRAL GROUP. Oba výše uvedené faktory podporující růst cen nemovitostí mají tržní základ a daly by se označit za správné. To se ovšem nedá říci o dalších dvou, které se bohužel na zvyšování cen bydlení v letošním roce také významně podepíší.

Slabá koruna, daňový a legislativní chaos

Prvním z nich je uměle oslabený kurz koruny, který prodražuje ceny materiálů používaných ve stavebnictví. Celá řada z nich je totiž buď přímo dovážena, nebo je jejich výroba vázána na euro nebo na dolar. Slábnoucí česká měna tak kromě např. elektroniky a zájezdů prodraží i bydlení. Ani po několika letech překotných a nepředvídatelných změn daně z přidané hodnoty, které se zpravidla schvalovaly vždy na sklonku roku a jejichž interpretace je v mnohém sporná dodnes, neplánují politici přestat ve znepříjemňování podnikatelského prostředí. „Dalším faktorem, který se naplno projeví právě v letošním roce, budou rostoucí projekční a architektonické náklady developerů spojené s neustálými změnami legislativy v oblasti povolování staveb. Investoři budou nuceni dokola přepracovávat již připravené projekty, což u velkých developerů představuje náklady ve stovkách milionů ročně, které budou muset být zohledněny v cenách bytů. Navíc se tím proces přípravy a realizace rezidenčních projektů, který již dnes trvá v Praze v průměru kolem sedmi let, ještě dále prodlouží,“ uzavírá Dušan Kunovský.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»