Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny nových bytů v ČR poprvé v průměru překonaly hranici 60 tis. Kč za m2.

Průměrná cena prodaného bytu se poprvé v historii dostala nad hranici 60 tisíc Kč za m2, jak vyplývá ze společných analýz společností Trigema, Skanska Reality a Central Group za první čtvrtletí letošního roku.

Ceny nových bytů v ČR poprvé v průměru překonaly hranici 60 tis. Kč za m2.

autor. JURIS REAL

Průměrná cena prodaného bytu se poprvé v historii dostala nad hranici 60 tisíc Kč za m2, jak vyplývá ze společných analýz společností Trigema, Skanska Reality a Central Group za první čtvrtletí letošního roku.

Z regionů posílilo zejména Brno, kde se prodalo o téměř 50 procent bytů více než v předchozím kvartálu. Důvodem je vysoká poptávka po novém bydlení a neustále klesající zásoba dostupných bytů.

„Domácí trh s novým bydlením se dostal do situace, kdy průměrná cena prodaných bytů dosáhla úrovně, která byla příznačná pro ceny dostupných bytů před třemi roky. Poprvé v historii společných analýz průměrná cena prodaného bytu přesáhla hranici 60 tisíc korun za m2,“ uvedl Marcel Soural, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Trigema.

Meziročně tak vzrostla průměrná cena nového prodaného bytu v hlavním městě o téměř 8 procent z původních 56 177 Kč/m2 na 60 517 Kč/m2.

K důležitým příčinám tlaku na vyšší ceny patří klesající zásoba dostupných bytů, jejichž počet se jen v hlavním městě meziročně na trhu snížil o více než tisícovku z původních 6 450 na 5 250 bytů.

Dalším důvodem je prodlužující se proces schvalování nových projektů ze strany úřadů.

„Skutečnost, že se příprava nového developerského projektu prodlužuje, není pouze problémem Prahy. Vidíme, že obdobná situace panuje také v celé řadě dalších velkých měst. Nůžky mezi počty nabízených a prodaných bytů se neustále rozevírají, což je pro budoucnost realitního trhu varovný signál,“ vysvětluje Soural.

V hlavním městě se k tomu navíc přidává absence strategického plánu jeho dalšího rozvoje a nevyjasněnost okolo budoucnosti Pražských stavebních předpisů. To developerům svazuje ruce pro další investiční záměry.

Poptávce po bydlení pak významně pomáhají zejména výhodné úroky hypoték, optimistická očekávání veřejnosti z hlediska dalšího ekonomického vývoje a ochota považovat bydlení za efektivní nástroj, kam investovat uspořené peníze.

Celkově se za první čtvrtletí v Praze prodalo 1600 bytů, což znamená o 250 bytů méně než vloni ve stejném období.

V Brně se minulý rok za první čtvrtletí prodalo 271, letos ale už 362 nových bytů. V celém Jihomoravském kraji to pak v tomto roce bylo už dokonce 460 bytů. Jižní Morava má z hlediska objemů prodejů bytů nad ostatními oblastmi výrazný náskok. Středočeský kraj za uvedené období zaznamenal 240, kraj Vysočina 90 a Olomoucký kraj 74 prodaných bytů. V ostatních oblastech České republiky je tento objem ještě nižší. Celkově tak bylo v regionech prodáno přes 1 100 bytů.

Průměrná cena dostupných bytů v regionech stoupla na 43 821 Kč/m2, což znamená navýšení oproti konci minulého roku o zhruba 2,6 procenta. Podobný čtvrtletní nárůst cen je charakteristický také v případě Prahy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»