Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny bytů v metropoli dramaticky rostou.

Ceny nových bytů v hlavním městě skokově až "raketově" rostou. Přitom ještě před dvěma lety bylo možné v Praze koupit větší byt 2+Kk za 3, 5 miliónu korun. V současnosti takové finanční prostředky stačí pouze na nákup garsonky.

Ceny bytů v metropoli dramaticky rostou.

autor. JURIS REAL

Ceny nových bytů v hlavním městě skokově až "raketově" rostou. Přitom ještě před dvěma lety bylo možné v Praze koupit větší byt 2+Kk za 3, 5 miliónu korun. V současnosti takové finanční prostředky stačí pouze na nákup garsonky.

Za stejnou dobu se totiž ceny nabízených bytů zvedly průměrně o 40 procent. Toto zjištění vyplývá z analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska Reality. Obdobně to existuje s cenami bytů i u ostatních dispozic. Za cenu 3+Kk, kterou byste zaplatili v roce 2015, v současné době pořídíte o pokoj menší 2+Kk. "Zájemci o bydlení kvůli politice byrokratického zdržování výstavby (rozuměj povolovacích procesů) přišli o jeden pokoj. O kolik přijdou za další dva roky, nevím. Takhle to dopadá vždy, když nabídku a poptávku ovlivní netržní zásah," konstatovala výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Ceny by podle ní přitom tak dramaticky růst nemusely. Výrazně je zvyšují nedostatečná nabídka a velmi silná poptávka dané národohospodářskou konjunkturou. Jestliže by situace na realitním trhu byla standardní a developeři by mohli nabízet obvyklé množství bytů, ceny by se mohly podle Tomáškové za dva roky zvednout jen asi o 15 procent. Z trhu nemovitostí tak de facto vymizely byty z nejlevnější kategorie, do 45 tisíc korun za metr čtvereční, které v polovině uplynulého roku 2016 tvořily 20 procent všech nabízených. Dokonce byty s cenou pod 60 tisíc korun, dříve považované za střední segment, tvoří aktuálně pouze 11 procent nabídky, když v roce 2015 to byla polovina nabízených bytů.

V současné době tak nejlevnější kategorii tvoří byty s cenou do 60 tisíc korun, střední segment představují byty za 60 až 90 tisíc, kterých se nachází v nynější době v nabídce 60 procent. Nadstandardní a luxusní segment teď tvoří byty nad 90 tisíc korun. Celkem jich developeři nabízejí 29 procent.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»