Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny bytů, rodinných domů a pozemků v ČR ve 3. čtvrtletí meziročně dále rostly.

Nejvíce zdražily pozemky a rodinné domy, nejméně pak byty. V komparaci s druhým kvartálem ale nejvíce vzrostly ceny bytů. Zdražily hlavně byty kategorií 2+1 a 2+Kk. V tiskové zprávě to uveřejnila Hypoteční banka.

Ceny bytů, rodinných domů a pozemků v ČR ve 3. čtvrtletí meziročně dále rostly.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Nejvíce zdražily pozemky a rodinné domy, nejméně pak byty. V komparaci s druhým kvartálem ale nejvíce vzrostly ceny bytů. Zdražily hlavně byty kategorií 2+1 a 2+Kk. V tiskové zprávě to uveřejnila Hypoteční banka.

Z HB Indexu, který sleduje hodnotu realit, vyplývá, že ceny bytů meziročně vzrostly o 7,9 procentního bodu na 148,3 bodu. Mezičtvrtletně stouply o 2,6 procentního bodu.

Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Byty tak od tohoto data zdražily skoro o polovinu.

"U bytů stále pozorujeme mírné zvýšení cen, meziroční tempo však klesá. Ceny rostly ve všech krajích, nejvíce ve Zlínském, nejméně v Olomouckém. Vyšším tempem rostly ceny ve starších cihlových domech. Vůbec nejvyšší byl u relativně malých bytů, tedy v kategoriích 2+1 a 2+KK. To platí především pro Prahu," konstatoval ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky Petr Němeček.

Ceny rodinných domů meziročně stouply o 8,8 procentního bodu na 137,6 bodu. Mezičtvrtletně vzrostly o dva procentní body. Podle Němečka se část poptávky přesouvá z drahých bytů do levnějších rodinných domů za městem.

"Tento trend potvrzuje i vyšší stavební činnost developerů ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Zájem je také o starší domy s dobrou dostupností a také o dřevostavby. Pozorujeme obecně snahu ušetřit na nákladech na výstavbu, která vede občany např. k mobilním domům nebo zakládání staveb na zemních vrutech," doplnil Němeček.

Ceny pozemků meziročně stouply o 8,8 procentního bodu na 160,5 bodu. Mezičtvrtletně se zvýšily o 2,3 procentního bodu. Podle Němečka dlouhodobě převažuje poptávka nad nabídkou. Zvýšil se zájem o pozemky ve vzdálenějším okolí krajských měst.

"Stále platí, že cenu pozemku nejvíce ovlivňuje dopravní dostupnost a dosah služeb. Po technické stránce pak dosah inženýrských sítí. Atraktivní zůstávají pro kupce i pozemky ve svahu nebo se špatnou orientací ke světovým stranám," uvedl dále Němeček.

V dalším období očekává stagnaci na straně poptávky a mírný růst nabídky. Stejně jako v posledních kvartálech podle něj bude tempo růstu cen zpomalovat, v méně atraktivních lokalitách se mohou začít objevovat i slevové akce.

"Vývoj na trhu bude příznivý i pro lidi hledající pronájem. Dosavadní růst cen nájemného by měl zpomalovat, v některých lokalitách i stagnovat," dodal Němeček.

HB Index sleduje byty, rodinné domy a pozemky. Je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»